Már második alkalommal rendeznek országos ifjúsági konferenciát Makón. Szombaton elsősorban ifjúságpolitikai aktualitásokról, valamint fiatal vállalkozóknak, gazdáknak szóló lehetőségekről esett szó. Elsőként Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a jelenlévőket. – A jövő generációjára minden egyes önkormányzatnak figyelnie kell, s ez Makón sincs másképp – mondta a város vezetője. Mind a tavalyi, mind az idei költségvetés is tükrözi, hogy az ifjúságra, a fiatal családokra is számít az önkormányzat. – Így többek között megemeltük a bébikötvény összegét, szeptembertől beiskolázási támogatást nyújtunk, segítjük a felsőoktatásban résztvevő hallgatókat is, valamint az országos CSOK-programhoz kapcsolódva ingyen telkeket ad a város – sorolta Farkas Éva Erzsébet.

A segítés mellett a fiatalok aktivitására is számítanak Makón. – Minden egyes rendezvényünkbe, legyen az kulturális vagy sport, igyekszünk őket is bevonni, de emellett arra is bíztatom őket, hogy mondják el a véleményüket, javaslataikat, így közvetlenül tőlük tudhatjuk meg, mi érdekli őket, mit szeretnének, ha megvalósulna Makón – folytatta a polgármester. Az önkormányzat gazdasági programjának pedig szerves részét képezi a fiatal, kezdő vállalkozások bevonása is a közös munkába.

– Első alkalommal kerül előtérbe egy szakmai konferencián a gyakornoki programok fókuszba állítása – vette át a szót Losonczi-Tóth József. A Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ) elnöke kiemelte: felvállalták ezt a feladatot és partnereket is találtak hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint vállalkozások, civil partnerek személyében. – Megcáfolom azt a tévhitet, miszerint a mai fiatalokat nem érdekli semmi, hiszen elég volt a makói rendezvényen körbenézni, zsúfolásig megtelt a terem az érdeklődőkkel – fejtette ki Losonczi-Tóth József. A kormányzat is folyamatosan segíti a fiatalokat. A konferencián résztvevő dr. Varga-Bajusz Veronika, a Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság ifjúsági főosztályvezetője két olyan pályázatot is említett, mely a gyakornoki programot támogatja.

Szűcs Attila József a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tizenegyedikes tanulója, matematika-angol kiemelt szakon. – Fontosnak tartom, hogy minket, fiatalokat is minél szélesebb körbe bevonjanak minden területen – vélekedett a fiatalember. Attila a MISZ munkájában is rendszeresen részt vesz, mint önkéntes. Egy-egy konferencián – ahogy a végzős gimnazista fogalmazott – számos új lehetőségről hallhatnak, melyeket a későbbiekben kamatoztatni is tudnak. Szűcs Attila József a középiskolai tanulmányok után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szeretne felvételizni. Nemzetközi és európai tanulmányok is érdeklik, így az angol mellett spanyolul is tanul.

Munkatársunktól. K.