Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta pénteken a SZEGEDma.hu-t, hogy a Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatására irányuló – 2015. december 10-én megindított – pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította. A felsőoktatási intézmény magasabb vezetői megbízatására a fenntartó új pályázatot ír ki. Az átmeneti időszakban az egyetemen a kancellári feladatokat – a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény, valamint az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerint – továbbra is a kancellár-helyettes látja el.

Úgy tudjuk, az universitas már meg is kapta az erről szóló tájékoztatást – ezért kerestük meg a hét közepén az illetékes tárcát. Korábban beszámoltunk róla, a 2015. december 10-én kiírt kancellári pályázatra 17 személy adta be jelentkezését, és az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága február 15-ére ígért döntést. Ez aztán húzódott-halasztódott mindenféle különösebb indoklás nélkül, mostanra szállt fel a füst.

Ami az előzményeket illeti, tavaly szeptember 28-án egy bevándorlós Facebook-posztja miatt mondott le Devecz Miklós, az SZTE kancellárja. Az esztendő végén közzétett felhívásban rögzített követelmények szerint minimum főiskolai végzettséggel és felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett hároméves vezetői gyakorlattal lehetett a tisztségre pályázni. Elvárták motivációs levél mellékelését az intézmény helyzetének értékelésével, irányítására, működtetésére, fejlesztésére vonatkozó elképzelésekkel, valamint két munkáltatói értékelést a pályázó korábbi, vezető állásban betöltött munkaköréről.

A kiírás szerint 2016. február 15-től 2019. február 14-ig tölthette volna be a kancellári tisztséget a kinevezett. A kancellár felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja, de megbízásának visszavonására csak a miniszterelnök jogosult.

Forrás és fotó: szegedma.hu