A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjének nagy részére ma és holnap sem várható jelentős csapadék, a Maros vízgyűjtőjére 2-3 mm-t prognosztizálnak. A Dél-Alföldre, mára jelentősebb mennyiségű esőt nem jeleztek előre.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő folyószakaszokon a vízszint lassan emelkedik. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 618 cm, Mindszentnél 629 cm, Szegednél 547 cm, a Maroson Makónál 73 cm volt.

A Hármas-Körösön Szarvasnál a vízállás tetőzik, az I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (600 cm) felett. Itt a ma reggeli vízállás 631 cm volt. A vízállás várhatóan vasárnapig marad a készültségi szint felett.

A Közép-Tisza késlekedő tetőzése miatt az alsó-tiszai tetőzés is elhúzódhat a jövő hét elejére, Csongrádnál és Mindszentnél kevéssel az I. fokú szint (650 cm) alatti, Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 cm) alatti vízállással.

Árvízvédekezés

A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésében lévő hosszán, Öcsöd és a Hármas-Körös – Tisza torkolat közötti szakaszon, összesen 35,9 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben.

Belvízvédekezés

Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 54 üzemel: 43 szivattyútelep I. fokú, 11 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (03.03.) mintegy 2 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 19.550 hektár, ebből 10.000 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 14.450 hektár.

Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végezik a szegedi vízügy munkatársai.

Az igazgatóság területén –a beérkezett információk alapján – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Újszentiván településen.

Forrás: Kádár Mihály

védelemvezető helyettes