Másfél hónapon át megyeszerte tart agrárfórumokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete és a Települési Agrárgazdasági Bizottság. Egy nap két településre jutnak el, így minden településen tájékoztatják a gazdákat, termelőket az aktualitásokról.

A mindszenti fórum így már közel harmincadik volt, amelyet megtartottak a téli roadshow-n – ahogy Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrár Kamara Csongrád megyei elnöke nevezte.

A témák során szóba kerültek a növényvédelmi törvény változásai és aktualitásai, de földügyi aktualitásokkal is ismerkedhettek az érdeklődők. Az új, szegedi Nagybani Piaccal – amely várhatóan májussal nyitja majd ki kapuit – is ismerkedhettek: európai méretű és színvonalú piac lesz, 1500 elárusítóhellyel, 9 méter széles úttal, amelynek középső sávjában megállni tilos jelzés lesz, ezzel is biztosítva a folyamatos piacolást.

Az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatosan hallhatták a megjelentek, hogy chippel fog működni, olyan lesz, mint egy bankkártyát, le lehet húzni, és így információkhoz juthatnak majd egyszerűen. Valamint az is elhangzott, hogy március 20-ig az őstermelői igazolványokat érvényesíteni kell.

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai során kiderült, hogy 59 jogcím van, ilyenek például az állattenyésztés vagy kertészet, tehát mindenféle jogcím megjelenik. Valamint az OTP szakemberei a finanszírozási kérdésekben szolgáltak hasznos információkkal.

Pénteken 14 órakor Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas Rendezvényházban és 17 órától Röszkén, a Polgármesteri Hivatal Konferencia Teremében tartják legközelebb a fórumokat.

 

 

 

G.