A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: Pakson ma több ezer ember dolgozik azért, hogy a magyar lakosság olcsó és biztonságos energiához juthasson, és az itt működő erőmű megfeleljen minden hazai és nemzetközi előírásnak. Aki kétségbe vonja a magyar nukleáris ipar teljesítőképességét, több ezer ember szakértelmét kérdőjelezi meg, és a mai egyik legbiztonságosabb erőművével kapcsolatban kelt pánikot – tette hozzá.

– Mi „kulcsrakész” atomerőművet vásárolunk az orosz partnertől – szögezte le a miniszter, rámutatva, hogy az orosz félnek a paksi bővítés során minden garanciális szabályt teljesíteni kell, és legfontosabb az elvárások közül az, hogy minden hazai, uniós és a világ valamennyi atomerőművére vonatkozó sztenderdnek megfeleljen a létesítmény.

– Ennek hiányában nem fogjuk átvenni és üzemeltetni az erőművet – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: a biztonsági technológiák tendereit rövidesen ki fogják írni.

A miniszter a villamosáram árának 2015-ös alakulására is felhívta a figyelmet. Németországban az áram ára kilowattonként 24 forint volt tavaly, míg hazánkban 15,50 forinton alakult, de minden német háztartás minden kilowattórát ezen felül 19 forinttal szubvencionált, de a különböző adók, hálózati és koncessziós díjak, valamint a megújuló energia támogatása eredményeként Németországban – átszámítva – 90 forint volt a lakossági áram bruttó ára kilowattonként, míg Magyarországon ugyanez 36,50-be került.

Konklúzióként a miniszter kijelentette: arról kell dönteni, hogy az áram 90 forintba, vagy 36,50-be kerüljön itthon a lakosság számára.

Arnay