Elmondása szerint a macedón rendfenntartók akkor vetették be a könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Többen megsérültek, a migránsok mellett újságírók is.

Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket. Mintegy 300 iraki és szíriai menekült azért döntötte ki a határkerítést, mert így kívánt tiltakozni az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé.

Miután a migránsok áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, és az ott lévő talpfák segítségével elkezdték lebontani a görög-macedón határon emelt kerítést, amelyet később át is szakítottak. A rendőrök könnygáz- és hanggránátokkal próbálták meg feltartóztatni a tömeget.

Feszült a helyzet

Ezzel egy időben a rendőrök megkísérelték helyreállítani a határátkelőn emelt, kidöntött szárnyas kaput. A „nyitott” határt a rendőrök védik, és további erősítés érkezett a határhoz.
Nagyon feszült a helyzet a migránsok között, egymással vitáznak, a kerítés közelében össze is verekedtek. Egy csoport ugyanakkor fehér zacskókat lobogtatva ment a kerítéshez, ők nem akarnak konfliktust a rendőrökkel – tette hozzá. 
Több mint tízezren vannak

A tudósító szerint a migránsok száma Idomeniben a sorszámok alapján már meghaladja a 10 ezret, a görög hatóságok által közölt 6-7 ezres szám „már rég megdőlt”, és folyamatosan érkeznek Görögország belsejéből is a bevándorlók a határhoz.
Elmondta azt is, a görög oldalon lévő migránsok közül sokan napok óta a földön alszanak, két nappal ezelőtt eső is volt, ami miatt nagyon sokan megfáztak. Órákat kell várni az egészségügyi ellátásra, a vízre, tusolni napok óta nem lehet; körülbelül száz emberre jut  egy tusoló.

Forrás: MTI/hirado.hu

Fotó: ujszo.com