A Prima Quality az Emberekért Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával kezdte el az Indítógomb avagy beszélgetések és megoldások elnevezésű programját Csongrád megyében. – Munkanélkülieknek, elsősorban 35 éven felülieknek egy motviációs jellegű előadást tartunk több városban is – nyilatkozta Zalai Antal, az egyesület szakmai vezetője hétfőn a makói könyvtárban. A Maros-parti település volt az egyik állomása ennek a rendezvénynek. Elsősorban azt az indítógombot szeretnénk megnyomni a részvevőkön – fogalmazott a szakember – melynek köszönhetően újult erővel tudnak állást keresni. A 35 éven felüliek sajnos tobbségében azzal szembesülnek, hogy időseknek számítanak, s erre a kudarcélményre rosszul reagálnak. Ennek a feldolgozásában is segít az egyesület térítésmentes programja.

A makói Nagy Ilona tavaly október elseje óta regisztrált munkanélküli. – Egészségügyi végzettségem van, de ezen a területen a városban sehol sem tudtam elhelyezkedni, szinte bármit elvállalok, ami végleges és bejelentett, de nem közfoglalkoztatott – árulta el a középkorú hölgy. Nőknek való fizikai munkát végezne, példaként említette az éttermi kisegítői, a konyhalányi munkakört. Nagy Ilona egyedül neveli egyetemista lányát. Nagyon minimális összegből élnek, az úgynevezett álláskeresési járadékból, valamint a jól tanuló gyermeke ösztöndíjából. Folyamatosan nézik az interneten és az újságokban lévő álláshirdetéseket, illetve Nagy Ilona kerékpárral járja a várost és személyesen kopogtat be szinte minden céghez, de eddig még nem járt sikerrel. Minden lehetőséget megragad, amivel munkához juthat, ezért is jött el az egyesületi programra.

D. Tóth Júlia, az egyesület kommunikációs tanácsadója gyakorlati tanácsokkal, példákkal segíti az álláskeresőket. Így többek között önéletrajz, illetve motivációs levél megírásában. – Sokan összekeverik ezt a kettőt, a motivációs levél konkrétan annak a cégnek, annak HR-snek szól, aki el fogja dönteni, kiket fognak felvenni, ezért ebben el kell hitetnünk: minden vágyunk az, hogy ennél a cégnél dolgozhassunk – kezdte a tanácsadó. Az önéletrajz pedig a személyes adatokat, végzettséget tartalmazza, de az sem mindegy, hogyan. Manapság már a jó önéletrajznak egyéninek és saját stílusúnak kell lennie.

– Törekedni kell az önéletrajz elkészítésénél, hogy ne vesszünk el a sok között, vagyis ne legyen nagyon általános, ne ott legyen minden, ahol azt megszoktuk, legyen helyette egyéni, gondolok itt olyan apróságokra, mint a szín, az egyedi bekezdés – folytatta D. Tóth Júlia. Manapság már divat lett a kreatív önéletrajz, mely grafikai elemeket is tartalmaz. A legújabb pedig az úgynevezett gerilla változata, ami azt jelenti: mindenkit leelőzve, abszolút mások vagyunk. – Többen felsorolják, mi mindenben jók, mik a hobbijuk, na és, mi ebben a különleges, ne azt írják, hogy szabadidejükben főznek, hanem mondjuk azt, kiválóan tudnak pacalpörköltet főzni, ez már sokkal egyedibb, amire fel is kapja a fejét az, aki olvassa – tette hozzá a tanácsadó. A humortól sem kell elzárkózni, mert ezt megyjegyzik és még hasznos lehet az elbírálásnál.

Munkatársunktól. K.