A polgármester elmondta, hogy az elmúlt hetekben megnövekedett a bevándorlók jelenléte a teleülésen és olyan események is történtek, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. Beszámolt olyan esetről is, amikor fiatal hölgyeket ért nonverbális atrocitás a migránsok részéről.

Ennek kapcsán a politikus kérdéseket intézett a Bevándorlási Hivatalhoz, hiszen véleménye szerint az is baj, hogy információhiányban szenvednek.

A legutóbbi információk szerint 82-83 migráns tartózkodik Nagyfán, de ezek még decemberi adatok, ez a szám szinte biztos, hogy növekedett, de nem tudni, hogy mennyivel. Egyes szóbeszédek szerint akár háromszázan is lehetnek a befogadóállomáson.

Az önkormányzat az ügyben is érdeklődött, hogy kikkel töltötték fel a tábort. Vélhetően az emberek a kérelmük elfogadásáig tartózkodhatnak ott, de ez esetben a számuknak csökkennie kellene, hiszen ha menekültstátuszt kapnak, akkor elhagyhatják a tábor, ha elutasítják őket, akkor az országból is ki kell utasítani őket. Ennek ellenére a Nagyfán lévők száma mégis mintha inkább emelkedne.

Molnár Áron értesülései szerint a rendőri jelenlét sem biztosított a helyszínen, ott biztonsági őrök tartják fent a rendet. A Nagyfa környékén élő 30-40  család és az ottani tanyavilág problémáját azonban ez nem oldja meg. A politikus jelezte, hogy ha a helyzet nem oldódik meg, akkor Algyőn is szeretnénk a rendőri jelenlétet megnöveltetni.

Szóba került Lázár János országgyűlési képviselő csütörtöki lakossági fórumon tett kezdeményezése is. A képviselő akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte Vásárhely, Algyő, Maroslele és Makó polgármestereinek össze kellene fogniuk és arra kérni a kormányt, hogy számolja fel a nagyfai befogadó állomást.

Algyő polgármestere elmondta, hogy a település örömmel csatlakozik a kezdeményezéshez, ennek okán a keddi rendkívüli testületi ülésen napirendi pontként szerepel ez a kérdés is. A képviselők vélhetően megszavazzák majd a kezdeményezéshez csatlakozást, ezt követően pedig a többi település polgármesterével is egyeztetésekbe kezdenek. Majd jeleznénk szándékukat a kormány felé is.

szcs