A kommunizmus áldozatairól emlékezett meg csütörtökön a Fidesz Magyar Polgári Szövetség makói szervezete csütörtökön a Csanád vezér téri kopjafáknál. – A magyar országgyűlés még 2000-ben határozott úgy, hogy minden esztendő február 25-én emlékezzenek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól, így immáron 16. alkalommal gyűltünk össze, hogy lerójuk kegyeletünket az áldozatok előtt – fogalmazott Czirbus Gábor, a párt helyi szervezetének elnöke.

– A történelem legkegyetlenebb rendszere ez, írta a kommunizmusról Mindszenty bíboros, aki fogságban is tapasztalhatta ennek a hatalomnak a kegyetlenségét – mondta beszédében Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója. Több millió magyarnak kellett azzal szembesülnie 1945 fordulójától, hogy Magyarországon, mint a Szovjetunió érdekszférájába tartozó államben bevezették a kommunizmust. – Battonya felől 1945-ben megérkezett a szovjet Vörös Hadsereg és ezzel hazánk sorsa eldőlt – fogalmazott a történész.

Közel százmillióra tehető azoknak a száma, akik világszerte a kommunizmus térhódítása miatt vesztették életüket. – Ezt úgy kell elképezelni, mintha  Makó lakosságának a 3600-szorosát pusztították volna  el – számolt Miklós Péter. Sztálin és Lenin fénylépe ott figyelt minden közintézmény, minden iskola falán, kvázi a nagy testvér figyelt minden apró lépést – tért ki rá az Emlékpont igazgatója.

A beszédek után a résztvevők megkoszorúzták a Csanád vezér téren álló kopjafákat. A szakadó eső ellenére szép számmal gyűltek össze azok, akik az emlékezés virágait, valamint mécseseit kívánták elhelyezni az emlékműnél.

Munkatársunktól. K.