A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezte meg a Zomborról mindenkinek programsorozatot. Ennek keretében került sor csütörtökön este a kiszombori Ady Endre Múvelődési Házban arra az előadásra, melyet dr. Orbán Imre történész, múzeológus tartott Árpás Gyula plébánosról. – Az egyházfi rendkívül érdekes, szinte szociológiai igényességgel megírt munkáját ismertettem meg a jelenlévőkkel – fogalmazott az előadó.

A plébános az írásában azt elemzi, milyen hatással volt az I. világháború Kiszomborra. – Árpás Gyula művét azért is lehet hiteles forrásnak tekinteni, mert már 25 esztendeje szolgált a községben, így személyesen élte meg mindazt, ami ekkor történt – folytatta Orbán Imre. Emellett a plébános köztiszteletben álló tagja volt a közösségnek. Az ő idejében állítottak Szent Istvánnak szobrot a községben, mely sokáig egyedüli volt a térségben, ezen kívül 1910-ben ő építette újjá a templomot és parkosította a környékét.

– Árpás Gyulát itt, Kiszomboron érte az I. világháború, a forradalom, az idegen megszállás, valamint a sors különös kegye folytán megélte 1926-ban az első világháborús emlékmű felavatását, ezzel azt is lehet mondani, hogy egy korszak zárult le a község vallási életében – emelte ki a történész.

Dr. Orbán Imre akkor került közelebbi kapcsolatba Árpás Gyula munkáival, mikor elkezdődött Kiszombor monográfiájának az összeállítása. – A községben működő egyházakat kezdtem el kutatni, s ekkor került a kezembe az a tanulmány, melyet a plébános írt – tette hozzá a történész.

Munkatársunktól. K.