Batiz István elnök köszöntötte a megjelenteket majd tájékoztatást adott az idáig végzett feladatokról és az OPSZ elnökségi ülésen történtekről. Ezután ismertette a megtárgyalásra előkészített napirendi pontokat.

Kiemelt figyelmet kapott a rendőrség és a polgárőrség Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programja, amely a megyénkben Szeged és Hódmezővásárhely megyei jogú városokat érint. Az elnök kiemelte, hogy a célkitűzések során kiemelt figyelmet kell fordítani a városi bűnmegelőzésre.

Sándor János az Alsóvárosi polgárőr egyesület elnöke tájékoztatójában elmondta, hogy a sértetté válásban többek között jelentős szerepe van a lakóhelynek is, a bűnözés elsősorban a városokhoz, kiemelten nagyvároshoz kötődő jelenség. Az emberek között a kapcsolatok lazábbak a városi környezetben, és gyengébb a közösségi összetartás, mint egy kistelepülésen. A leggyakoribb elkövetési helyek a városok utcái, elhagyatott parkjai, egyéb félreeső területei, nagyobb bérházak lépcsőházai, tömegközlekedési eszközök, illetve a forgalmas, fiatalok által tömegesen látogatott bevásárlóközpontok, plázák parkolói, játéktermek, pályaudvarok és azok környéke, valamint az éjszakai szórakozóhelyek. Véleménye szerint a közterületen elkövetett bűncselekmények, a rongálások, a garázdaságok, a testi sértések, a rablások egy jelentős részét szórakozóhelyekről indulva, vagy azok környékén követik el a tettesek. Amit a rendőrök és a polgárőrök fokozott jelenlétével sikerülhet megelőzni.

Batiz István elnök úr elmondta, hogy az OPSZ erre a programra a két város polgárőr egyesületeinek támogatására egy millió ft célzott támogatást biztosit. Ezután megbeszélték a február 26-i központi programindító előadásra, mely egyesületek képviselői utaznak el Budapestre.

Ezután tárgyaltak még a lovas polgárőrök helyzetéről, a polgárőr kommunikációról és a tavaszi és húsvéti polgárőr szolgálatok fontosságáról.Ezután az elnök úr előterjesztette a 2016 04 09-én megtartandó beszámoló és tisztújító közgyűlés napirendjét, helyszínét és a jutalmazásokat, amit az elnökség tagjai egyhangú szavazatukkal jóváhagytak.Az elnökségi ülés végén Batiz István elnök úr átadta, a pályázaton elnyert, az Országos Polgárőr Szövetség a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával új ASUS X554LA típusú notebookokat, hogy ezzel is elősegítsék a polgárőr szervezetek informatikai fejlesztését, az adminisztrációs folyamatok megszervezését, elvégzésének támogatását. Így Röszke, Öttömös, Alsóváros és Tápéi polgárőr egyesület vezetői vehették át az elnyert notebookokat.

Forrás és kép: Magyari Béla