A Szegedi Tudományegyetemre érkező vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette. Nem véletlen, hogy a kiállítást egyetemi helyszíneken rendezik meg, hiszen szeretnék megszólítani a fiatalokat, azokat, akiknek már emlékeik sincsenek erről az időszakról, akik számára mindez történelem, egy olyan múlt, amiről szüleik, nagyszüleik és a történelemkönyvek mesélhetnek, – valamint az ilyen történelemidéző, hiánypótló kiállítások.

A kiállítás tökéletesen körbejárja és bemutatja, hogyan „próbálták a valóságot beleerőszakolni a marxista elméletbe” a vasfüggönynek azon az oldalán, ahol megszűnt a szabadság, ahol nem számítottak az olyan emberi értékek, mint az önrendelkezés, az autonómia és legfőképpen a szabadság. A kiállítás azoknak állít emléket, akik harcoltak ezen értékek porba tiprása ellen, akik életük kockáztatásával óvták a mára már oly egyértelműnek tűnő európai és emberi értékeket, akik a hidegháború éveiben is hittek ezekben az értékekben.

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2016. március 1-jén, kedden 10 óra 30 perckor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében (Szeged, Ady tér 10.) tartják. Köszöntőt mond Szabó Gábor, az SZTE rektora és Pawel Ukielski, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnökhelyettese. A vándorkiállítást megnyitja: Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. Összefoglaló előadást tat: Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

További részletek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2016-februar/idoutazasra-hiv?objectParentFolderId=19396

Forrás: Bittner Péter

 

 

 

 

 

Bittner Péter