A Rádió 7 magazinműsorának egy hallgatója fogalmazta meg legjobban a lényeget: minden támogatás fontos lehet, attól függően, hogy ki mire szorul rá. A városvezetés, illetve az ezzel foglalkozó intézmények feladata, hogy a segítség ténylegesen azokhoz jussanak, akiket megillet, rászorulnak, és mindez zökkenőmentesen menjen végbe.

Ezt a célt szolgálják az utóbbi hónapok átszervezései is. Makón a 2016-os költségvetésben rendezték a szociális támogatások rendszerét, így sor kerül a gyógyszertámogatás növelésére. Nagy segítség volt, és lesz a jövőben is az ingyenes tűzifaosztás, valamint a jövő nagy újítása lesz, hogy Makón is várhatóan bevezetik az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást. Az önkormányzat az idősekről is gondoskodik: a hulladékszállítás terén, valamint 5000 forintos Erzsébet-utalványt adnak a 70 éven felülieknek. De nem maradnak ki a sorból a fiatalok sem: 100 ezer forintos támogatásban részesülnek az újszülöttek (illetve szüleik), valamint az arra rászorulók igénybe vehetik az ingyenes gyermekétkeztetést is.

Az év nagy változása Makón, hogy január 1-től a településen működik Család- és Gyermekjóléti Központ, amelynek teljes szervezeti kialakítása december 31-ig várható. A törvény által előírt feladatain túl speciális teendőket is ellát. Így végzi a kórházi speciális munkát, az utcai, lakótelepi szociális munkát, kapcsolattartási ügyelet-, mediációt biztosít, illetve pszichológusi és jogi tanácsadást, krízisügyeletet. Ezen felül szakmailag támogatja a járás területén működő család- és gyermekjóléti szolgálatot.

ÉR.