A makói görögkatolikus egyházközség régi múltra tekint vissza, 1740-ben már önálló parókiaként említik. – Egy 2011-es népszámlálási adat szerint ezer főre tehető a városban a görögkatolikusok száma, másfél éve szolgálok Makón, s ezalatt az idő alatt körülbelül a felével személyesen is sikerült felvennem a kapcsolatot – tudtuk meg Biró István parókustól. Nagyon kicsi a közösség, vasárnaponként alig ötvenen vesznek részt a templomban a közös imádságon. – Ennek ellenére elképesztő erő van ebben a maroknyi csapatban – folytatta a parókus. Ezért is töltötte el örömmel az, hogy húsz év után ismét a görögkatolikus egyház főpásztorát láthatták vendégül Makón.

– István atyát jól ismerem, ezért kíváncsi voltam arra, milyen eredményes munkát is végez ebben a kis közösségben – tudtk meg Kocsis Fülöp érsek-metropolitától. A szegedi születésű püspököt tavaly márciusban Ferenc pápa nevezte ki a Hajdúdorogi Metropólia, vagyis a magyarországi görögkatolikusok számára újonnan megalapított sajátjogú egyház első metropolitájává. – Úgy látom, hogy a makói egyházközösség a fejlődés előtt áll, hiszen örömmel tapasztalom, sok a fiatal és a többgyermekes család – folytatta a görögkatolikus főpásztor.

– Elsősorban imádkozni jöttem, de ahol a püspök megjelenik, ott el is várják tőle, hogy tanítást adjon, a nagyböjt idejében vagyunk, így erről, valamint a húsvétra való felkészülésről fogok beszélni majd a híveknek – mondta a liturgia előtt Kocsis Fülöp. Az egyházfő egy kicsit beszélt a múltról is: a szerzetesi kertből emelték be a nyíregyházi püspöki hivatalba, s ez szinte sokkhatásként érte. A későbbi kinevezése pedig már – mondhatni – a levegőben lógott. – A magyar görögkatolikusság fejlődött annyit, hogy napjainkra már három egyházmegyével saját metropóliával rendelkezzen – emelte ki az érsek-metropolita.

Kocsis Fülöp nem kíván hivalkodni a hatalmával, így előszeretettel közlekedik kerékpárral vagy rollerrel. – Be kell vallanom, hogy az utóbbi járművet nem csupán azért használom, mert gyerekkoromban is kedveltem, hanem egy kis polgárpukkasztó célzattal is – tette hozzá mosolyogva. Mikor a Vatikánba szólítja a kötelesség, akkor Rómában legtöbbször kerékpározik. Mikor Őszentsége kinevezte, a ceremóniára is egy kétkerekűvel érkezett. – Nem a sajátommal, hanem egy kispaptól kértem kölcsön, s úgy háláltam meg neki a szívességet, hogy Ferenc pápával megáldattam a kerékpárját – tudtuk meg Kocsis Fülöptől.

Munkatársunktól. K.