Hatalmas szélviharral és esővel érkezett meg a hideg front éjszaka az országba. Rövid idő alatt, nem sokkal éjjel 11 óra után csapott le a vihar, ezután pár perccel már hatalmas hullámok lepték el a partot. Éjszaka a Balatonnál több helyen is több mint 100 km/h órás széllökéseket mértek.

Az erős széllökések délelőttre sem csitultak: hatalmas hullámok csapdosták a partot Balatonlellén: A part mellett hatalmas terület áll víz alatt- több helyen is kiöntött a tó vize.

A balatonfenyvesi strand játszótere szinte teljesen víz alatt áll: nem kímélte a szélvihar itt sem a partot: több helyen is kilépett a tó a medréből: a helyiek azt mondták: ijesztő volt a vihar, mert több órán keresztül tombolt.

Közben egyáltalán nem csökken a belvízzel elöntött területek száma: megállás nélkül szivattyúznak Gyomaendrődön, de szinte hiába: majdnem az összes gazdának a földje víz alatt áll: Csak Békés megyében több mint 13 ezer hektárnyi terület van víz alatt, ennek egyharmada pedig vetés.

A legfrissebb adatok szerint országszerte már több mint 76 ezer hektárnyi földet borít már a belvíz: ez másfélszerese a Balatonnak. Az előrejelzések szerint ez a szám pedig tovább növekedhet a folyamatos esőzések miatt.

Forrás: hirado.hu