Még tavaly nyáron kereste meg egy magáncég a nagylaki önkormányzatot, hogy egyedüli kistelepülésként a Dél-Alföldön egy optikai kábelhálózat építhessen itt ki. – Sikerült egyezségre jutnunk, így el is indulhatott azóta a beruházás – nyilatkozta Gyarmati András polgármester. A befektető kivitelezője a Démász villanyoszlopaira szereli fel a saját rendszerét.

Felmerült, miért éppen Nagylakot választotta a magáncég? – Azt a választ kaptam, azért, mert a határátkelő miatt a községig már megvolt az optikai hálózat a régi 43-as főút mentén, így csak folytatni kellett – árulta el a település vezetője. Így olyan dél-alföldi városok sorába csatlakozott egyedüli faluként Nagylak, mint Orosháza, Gyomaendrőd vagy Csongrád.

Egy rövid időre megállt a munkálat, mivel arra kell várni, hogy a vasút által kettészelt két településrészt össze lehessen kötni a sínek fölött. Ehhez azonban szükséges a MÁV engedélye, ami hamarosan megérkezik. Amint ez megvan, akkor szinte az egész faluban fogni lehet majd azt a jelet, melynek köszönhetően jóval egyszerűbb lesz a telefonálás, az internetezés és a televíziózás. Ez alól egyelőre kivétel a kendergyár környéke, de a polgármester tárgyalásokat folytat, hogy ott is elérhető legyen ez az újdonság.

Maga az optikai hálózat teljesen új, de a községben már 2006 óta megvan a mikrohullámú lefedettség. Ezért várhatóan március végén egy lakossági fórumot hívnak össze, melyen a magáncég képviselői is részt vesznek. Így a nagylakiak első kézből hallhatnak információkat erről a szolgáltatásról, valamint megismerhetik a díjakat is. Ennek tükrében pedig eldönthetik, igénylik-e ezt vagy maradnak az eddigi szolgáltatójuknál.

Munkatársunktól. K.