A megyei rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy január 28-án és 29-én több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. Az M1 aktuális csatorna Híradóját akkor úgy tájékoztatta a szolnoki kórház, hogy két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani.

Lippai Norbert elmondta: az újszülötteket a fővárosba szállították, azóta mindketten visszakerültek a szolnoki kórházba, ahol jelenleg is ápolják őket, állapotuk stabil. Hozzátette: biztosat csak későbbi fejlődésük során lehet tudni, de jelenleg úgy tűnik, hogy a másik csecsemő nem szenvedett maradandó károsodást.

Az orvosigazgatót az MTI a velvet.hu hétfői cikke kapcsán kereste, amely szerint egyelőre egyik törökszentmiklósi nő sem kaphatja vissza csecsemőjét, mert a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság és a Törökszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központ jelzése alapján jelenleg nevelésbe vételi eljárás van folyamatban.

A megyei kormányhivatal sajtóosztálya a velvet.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az ügyben érintett szervezetek, hatóságok, így a gyámügyi és igazságügyi főosztály is szoros kapcsolatban állnak egymással, hogy “mihamarabb, a kiskorúak érdekében legjobb döntés megszülessen”.

A jogszabály szerint “a gyámhatóság többek között akkor veheti nevelésbe a gyereket, ha a gyermek számára családba fogadó gyám rendelésére nem kerülhet sor, és a gyermek fejlődését családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható” – olvasható a velvet.hu-n.

Az MTI hétfőn kereste a megyei kormányhivatal sajtóosztályát, ahol keddre ígértek választ. Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a rendőrség minden olyan ügyben, amelyben gyermek, vagy fiatalkorú az érintett, jelzéssel él az érintett hatóságok felé. Így történt a törökszentmiklósi eset ügyében is – tette hozzá.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a törökszentmiklósi kábítószerüggyel összefüggésben január 29-én egy 39 éves helybéli férfit őrizetbe vettek. A Szolnoki Járásbíróság február 1-jén egy hónapra elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Forrás: hirado.hu