Az apátfalvi képviselő-testület soron következő nyílt ülését kedden tartotta. Az egyik fontos téma volt a belvízelvezető csatornahálózat fejlesztése, folyamatos karbantartása. – A munkálatokat még 2012-ben kezdtük – nyilatkozta Szekeres Ferenc polgármester. Az ezt követő esztendőkben pedig megépült a szennyvíz csatornahálózat is. A közmunkaprogram keretében pedig tavaly a belterületen az egész rendszert rendbe tették, kitakarították.

– Nagyszabású beruházás indul idén a faluban a csatornahálózat fejlesztése kapcsán – folytatta Apátfalva vezetője. A Területi Operatív Program forrásának felhasználásával, várhatóan 56 millió forintból újul meg az Újfalu településrészen a vízelvezető árokrendszer egy része, illetve a 43-as főút mentén a kamionparkoló előtti csatorna. A TOP-os pénzből jut még a burkolásra is.

A rendvédelmi szervek képviselői is beszámoltak az ülésen a tavalyi munkájukról. Így többek között a rendőrség részéről Palicz András ezredes, makói rendőrkapitány is felszólalt. – Apátfalva közbiztonsága kiegyensúlyozott, illetve kis mértékben, de csökkent  a bűncselekmények száma, a 2014-es 42 esetről tavaly 39-re – mondta az ezredes. Ez annak is köszönhető, hogy a helyi rendőrőrs munkatársai régóta teljesítenek itt szolgálatot, így nem csupán a törvényeket tisztelő, hanem az azok ellen vétőket is jól ismerik. Emellett a helyi polgárőrséggel és az önkormányzattal is szoros az együttműködésük.

Az ülésen kérdésként az is felmerült, mit tudnak tenni a rendőrök a községben is alkalmanként felbukkanó kábítószerezőkkel. A válaszban elhangzott: az a legnagyobb probléma, hogy a fogyasztott szerek nem minősülnek drognak, mert nincseneke a tiltólistán. – Az interneten nagyon könnyen be lehet szerezni ezeket az anyagokat, főleg Kínából, sajnos, mi a vegyészek után járunk egy lépéssel, mert amint sikerül egyet lefoglalnunk, s tiltólistára rakatnunk, máris kikísérleteztek egy újat – tudták meg a jelenlévők Palicz Andrástól.

Munkatársunktól. K.