A Tisza északi mellékfolyóinak áradása a csapadékos időjárás miatt folytatódik, ezért az Alsó-Tiszán is árhullám vonul le (a vízállás ma reggel: Csongrád 492 cm, Mindszent 511 cm, Szeged 453 cm). A következő napokban a vízszint emelkedése intenzívebb lesz. A Hármas-Körösön levonuló árhullám előre láthatólag vasárnap az I. fokú (600 cm) árvízvédelmi készültségi szint alatt fog tetőzni (a vízállás ma reggel: Szarvasnál 495 cm). A Maros is intenzíven árad, a vízállás ma reggel Makónál 113 cm.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 38 üzemel: 33 szivattyútelep I. fokú, 5 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.18.) közel 1,5 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 6250 ha, ebből 2800 ha vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van.

Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézi uszadék kiszedést végeznek a szegedi vízügy munkatársai.

Az igazgatóság működési területén – a beérkezett adatok szerint – II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Kunszentmárton településen.

Forrás: Dr. Kozák Péter