Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy a művészi pályáját az 1970-80-as években elkezdő alkotók mindegyikének már volt egyéni kiállítása az összművészeti központban, de ez lesz az első alkalom, amikor közösen mutatkoznak be a szecessziós palotában.

A kiállításon szereplő csaknem száz alkotás fele festmény, fele pedig szobor vagy plasztika. Popovics Lőrinc szobrászként szerzett hírnevet, Sejben Lajost és Darázs Józsefet elsősorban festőként tartják számon, ám mindketten szívesen kalandoznak a plasztika irányába, és most szobraikat is megmutatják a nagyközönségnek – közölte a tárlat kurátora.

A szakember kifejtette, hogy a művésztrió életműve szorosan összefügg, alkotásaik között sok a szellemi kapcsolódás, ám a művek stilárisan elválnak egymástól. A kiállítóhely igyekezett úgy összeállítani a műveket a hét emeleti teremben, hogy mindegyikben más-más arcukat mutassák be az alkotók.

Mindhárom képzőművész friss alkotásait hozta el a kiállításra, a tárlaton akadnak idén befejezett művek is. Darázs József festménysorozatai azok, melyeken leginkább megjelenik a narratíva, az emberi vagy állait figurák, különböző szimbólumok. Ezek a jelek, melyek föltűnnek rozsdás acélszobrain is. Popovics Lőrinc az elmúlt évek során védjegyévé vált üveget és követ összekapcsoló szobrait mutatja be, melyek között vannak biomorf alkotások éppúgy, mint konstruktivista, geometrikus művek. Sejben Lajos nagyméretű, nonfiguratív képekkel mutatkozik be, plasztikáiban pedig kidobott szerszámok, gépalkatrészek kelnek új életre.

Forrás: mti.hu