Az igazgatóság területén nincs hó. A Tisza-vízgyűjtő hóvízkészlete az enyhe időjárás hatására folyamatosan csökken, mennyisége jelenleg az időszaki sokéves átlag közel fele. A Maros völgyében a hó mennyisége a sokéves átlaghoz közeli értéket mutatott, a Körösök mentén pedig a sokéves átlag fele a hó mennyisége.

 

A Tisza északi mellékfolyóinak kisebb áradása miatt az Alsó-Tiszán kisebb árhullám alakult ki (a vízállás ma reggel: Mindszent 463 cm, Szeged 403 cm), a következő napokban a vízszint emelkedése folytatódni fog. A Körösök felső folyószakaszairól érkező növekedő vízutánpótlás miatt az alsó szakaszon az áradás folytatódni fog (a vízállás ma reggel: Szarvas 429 cm). A Maros vízszintje mérsékelten áradt (a vízállás ma reggel: Makó 45 cm), a következő napokban is a lassú emelkedés lesz a jellemző.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 34 üzemel: 30 szivattyútelep I. fokú, 4 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.16.) több mint 1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 3800 ha, ebből 2000 ha vetés-szántó. A legnagyobb mértékű elöntés Csongrád megyében van.

Az elmúlt 24 órában az igazgatóság 29 fővel végezte a belvízvédekezési feladatokat. A gát- és csatornaőrök a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézi uszadék kiszedést végeznek az ATIVIZIG munkatársai.

Igazgatósághoz ez idáig egyetlen önkormányzattól sem érkezett információ helyi belvízvédelmi készültség elrendeléséről.

 

Forrás: Dr. Kozák Péter védelemvezető