A hagyomány szerint a busók nem csupán a telet kergetik el, hanem a termékenység elősegítésében is jelentős szerepet játszanak. Mind a kettőre kiváló példa akadt vasárnap Ferencszálláson, ahol a mohácsi sokácok télűző és néhol pajzán játékaira igazán vevők, sőt, együttműködőek voltak a helyiek. A kiszebáb szalmájára döntött leányzó segítségére érkező anyukát is maguk alá gyűrték a busók és már négyen hemperegtek a bámészkodók legnagyobb örömére.

– Harmadik esztendeje szervezzük meg ezt a tavaszváró és télkergető vidám forgatagot – nyilatkozta vasárnap a művelődési ház udvarán Pálfi Zoltánné. Az önkormányzati képviselő szerint nagyon fontos, hogy egy településen legyenek olyan rendezvények, melyek megmozgatják a lakosságot. A téltemetésre igazán nem lehetett gond, hiszen Ferencszállás apraja-nagyja ott volt, s a mohácsiakkal közösen remek hangulatban égették el a kiszebábot, melyre előbb rátűzték kis cetlikre írt gondjaikat, hogy a téllel együtt azok is füstté váljanak.

Rutainé Matuszka Katalintól, a helyi óvoda vezetőjétől megtudtuk, hogy náluk nagyon fontos szerepet játszik a hagyományok ápolása. – Ezért már esztendők óta mi készítjük a telet jelképező kiszebábot is, a régi ruhát rongyokkal, papírral és szalmával tömjük ki, hogy minél gyorsabban lángra kapjon – avatott be a részletekbe az óvónő. A legkisebbek is kivették a részüket a mulatságból, hiszen vidám farsangi versikéket, dalokat adtak elő, miközben apró dobokkal, csörgőkkel, papírtrombitákkal hatalmas zajt csaptak.

Eggyel több maskarát hoztak a mohácsiak, mind ahányan érkeztek, így kellett egy helybéli, aki beugrik. Ekkor kerül előterébe a görög főisten, vagyis Zeus. – Pusztai Zoltán a becsületes nevem – árulta el később az alkalmi busó. Nagyon örült ennek a lehetőségnek, mert így bemutatta a gyerekeinek, hogy nem kell ezektől a szarvas, szőrmés alakoktól félni. A kisebbik lány, a 6 éves Zenina Napsugár elsírta magát, mikor meglátta a busókat. Az egy esztendővel idősebb nővére, Zoé Csillag nem győzte vigasztalni. Édesapjuk hozzátette: most még jobban becsüli a busókat, hiszen saját magán tapasztalta, mekkora teherrel is táncolnak, úgy saccolta, olyan közel tíz kilós lehet a maskara. Ráadásul a famaszkon lévő két kicsi lyukon csak előre lehet látni. Végül is Zeust érte az a megtiszteltetés, hogy meggyújthatta a telet.

Munkatársunktól. K.