Péntek este a Nyugdíjas Lakóparkba hívta fórumra a lakosságot Lázár János országgyűlési képviselő, Almási István polgármester, valamint dr. Kószó Péter és Hegedűs Zoltán alpolgármesterek.

Dr. Kószó Péter elmondta, a Hunyadi utca néhány hét múlva teljes felújításon esik át, kerékpárutat is kialakítanak rajta. Hegedűs Zoltán a taxidroszt változásról tájékoztatta a megjelenteket: a Zrínyi utcán, az Andrássy úton és a Kossuth téri, volt buszöbölnél alakítottak ki parkolóállomásokat a taxiknak. Arról is szó esett, hogy Vásárhely volt a legbiztonságosabb megyei jogú város 2015-ben.

– A végéhez ért a vásárhelyi kórház felújítása, bővítése. A több milliárdos beruházást jövő hét pénteken adják át, az ünnepségen Lázár János és Balog Zoltán miniszterek is részt vesznek – tájékoztatott Almási István. A kórházban ez alkalomból nyílt napot szerveznek, egyfajta „tárlatvezetést” tartanak. Az érdeklődők megtekinthetik az új szárnyat és a felújított részlegeket is.

Több gyalogátkelőhely sötétben, főleg esős időben alig észrevehető, elég csak a Tóalj utcaira gondolni – panaszolta Perei Béla, Móricz utcai lakos. Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője válaszolt: a mostani gyalogátkelőknél már kötelező, hogy felülről lámpákkal megvilágítsák. A Tóalj utcait felülvizsgálják.

Az Ady Endre utca 16. szám alatt az új járási hivatal szomszédságában élők nem tudnak parkolni, ráadásul fizetőparkolót alakítottak ki – jelezték többen. Lázár János szerint a városnak az érintetteknek személy szerinti, zárható parkolót kell létrehoznia, amelyeket más nem használhat.

Szó esett a 47-es északi elkerülő építéséről is, mely az idén kezdődhet meg. – A kormány célja, hogy Szeged és Debrecen között négysávos legyen a 47-es, ennek munkálatai 2020 körül várhatóak– jelentette ki a miniszter.

Török Imre szerint aggasztó az oktatásban kialakult helyzet. Nemtetszését fejezte ki, hogy mindig a pedagógusokról szólnak a hírek, nem a diákokról. Lázár válaszolt: a kormány kész tárgyalni a tanárokkal, ezért nem érti, hogy miért tüntetnek. 20 százalékos béremelést szeretnének, amit nem tudnak biztosítani, ugyanis 2012 óta minden évben emelték a fizetésüket.

Megyeri József