Szinte megdermedtek a makói Erdei János Városi Sportcsarnok vendégei péntek este, mikor báli köszöntője kezdetén Rója István, a József Attila Gimnázium igazgatója elővett egy több méter hosszú jegyzetet, hogy arról olvassa fel a mondandóját. Fölösleges volt a pánik, hiszen az intézményvezető csak poénnak szánta ezt a kis mozzanatot. Mindez a JAG szalag-, pontosabban gombavató bálján történt.

– A városban egyedüliként nálunk van csak gombavató, pontosan nem tudom mióta, de úgy az ötvenes évek óta van ez így – tudtuk meg Rója Istvántól. Pénteken 77 végzős diák kapott zöld gombot, vagyis egyelőre még éretlenek. Akkor válnak igazán felnőtté, mikor sikeresen leérettségiznek. Ezt követően már az érett, vagyis a sárga gomb jár nekik. A bálon az egyik végzős osztály tavaly elhunyt osztályfőnökéről, Budainé Keczer Csilláról is megemlékeztek.

Az egyik végzős, Szirbik Tamás még média szakon kezdett, de a később leadta, s maradt az általános szakon. – Az érettségi után autószerelő-technikusnak szeretnék továbbtanulni – árulta el a fiatalember. Tamást nem csupán a műszaki pálya érdekli, hiszen zenei végzettséget is szeretne magának. Osztálytársa, Tóth Botond a Szegedi Tudományegyetemet jelölte be, az érettségit követően programatervező informatikai szakon képzeli el a jövőjét. Botond a családjában az első fecske, mivel a makói fiún kívül más nem végzett a JAG-ban.

– Pénteken igen korán kezdtünk, nyolc órától volt a ruhás táncpróba, még azt is meg kellett nézni, milyen gyorsan tudunk átöltözni az avatás után – vette át a szót Forró Felícia. Délután egy óra magasságában végeztek, de utána sem pihent, hanem rohant a sminkeshez és a fodrászhoz. – Körülbelül 5 órát vett igénybe, mire teljesen elkészültem – avatott be a részletekbe Felícia, aki Botondhoz hasonlóan szintén az SZTE-n szeretne továbbtanulni, de a jogtudományi kar munkaügyi és társadalombiztosítási szakán.

Munkatársunktól. K.