Három évtizede kezdett el képeslapokat gyűjteni Szilágyi Imre. – Nagyapámnak az I. világhárborús csataterekről küldött üdvözlőlapjai voltak az elsők, s ez indította el a lavinát, ami ma már szenvedéllyé duzzadt – árulta el a 73 éves férfi, aki szerszámkészítőként ment nyugdíjba. A háborús emlékek után Makó helytörténetével foglalkozó lapok következtek a sorban, majd a Maros-menti helységek felé fordult a gyűjtő érdeklődése. Ezekből a régi lapokból nyílt kiállítás pénteken a könyvtárban. A tárlatot Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Makói Honismereti Kör vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A gyűjtemény gerincét a Maros forrásától egészen Szegedig tartó folyó mentén lévő településeket bemutató képeslapok alkotják, közel 160 darab. A legidősebb lap 1899-ből származik, méghozzá Radnót nevű településről. Ez akár néprajzi érték is lehet, hiszen az áll rajta, hogy egykoron a tótok elmentek napszámba, s onnan küldték haza ezt az értesítést. – A lapok közül nagyon kevés az íratlan, a több mint futott, vagyis már valaki által postára adott – tudtuk meg Szilágyi Imrétől.

Imre bácsi nem bízza a véletlenre és nem vár, hogy megérkezzen hozzá a lap, hanem utánajár. Szegedi és hódmezővásárhelyi börzékre is elmegy, de emellett árveréseken is megfordul néha. – A legtöbb, amit fizettem egy lapért, az 12 ezer forint volt, a már említett radnóti képeslap került ennyibe – avatott be a részletekbe az idős férfi. Imre bácsi párja elviseli a gyűjtőszenvedélyét, hiszen nem tehet mást, Most is elkísérte a kiállítás  megnyitójára.

Radnót közelében van egy pici község, Kutyfalva. Történetünk szempontjából ez azért fontos, mert Imre bácsinak az innen származó képeslap hiányzik a gyűjteményéből, s most erre vadászik. – Úgy 2003-ban vagy 2004-ben találkoztam vele egy árverésen, de kicsit drágáltam, ezért nem licitáltam rá, most már nagyon bánom, mert a mostani árához képest szinte bagatell összegért juthattam volna hozzá – mesélte. Azóta se találkozott a kutyfalvi lappal. Most azonban – ahogy fogalmazott – simán kifizetné ezért is a 12 ezret.

Munkatársunktól. K.