– A kormány hosszú távú változásokat tervez, amelyek célja, hogy ezeket a szolgáltatásokat non-profit jelleggel biztosítsa az állam. Tartósan alacsony árakon kell tartani a felsoroltakat, állami tulajdonú cégek által – mondta Lázár János. Hozzátette, ezzel további rezsicsökkentést lehetne elérni, és az egyik legfőbb, hogy az embereket megvédjék attól, hogy irreális összegeket elkérjenek tőlük az említett szolgáltatásokért. Mindez az idei tervek közé tartozik.

Sport, hétvégén is!

A fórumon természetesen több más témáról is szó esett. Fekete Ferenc és dr. Grezsa istván képviselők ismertették, hogy immár minden óvoda a 21. századnak megfelelő Vásárhelyen, ugyanis az elmúlt időszakban több felújítást is végeztek rajtuk a városban. A sportlétesítményekkel kapcsolatban változás várható: a stadion, a vívócentrum és a tenisz klub is megnyitja kapuit hétvégén az érdeklődők előtt, így a sportolni vágyók szombaton és vasárnap is mozoghatnak ezeken a helyeken.

– Minden magyar megyei jogú város, így Hódmezővásárhely is 5 millió forinttal támogatja a kárpátaljai magyarokat – jelentette ki Almási István polgármester. A település első embere elmondta, a múlt héten 7 ingyen telket hirdettek meg a városban, amelyekre – a csok miatt – több mint húszan jelentkeztek.

Mi lesz a mezőőri szolgálattal?

A fórumon megjelentek többek között az új hulladékgazdálkodási rendszerről és a mezőőri szolgálatról kérdeztek. – Korábban már működött a szolgálat Vásárhelyen, de az önkormányzat saját forrásból nem tudta gazdaságosan működtetni. Ezt a városvezetésnek, a földhasználóknak és az államnak közösen kell megoldani – válaszolt Lázár János. A politikus kifejtette, a szolgálat idei visszaállítása kapcsán többen nemtetszésüknek adtak hangot, és megkérdőjelezték a szükségességét, ezért felfüggesztették a határozatot. Az önkormányzat a jövőben kikéri az összes érintett véleményét. Erről bővebben itt írtunk.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban a miniszter elmondta: az új rendszert felül kell vizsgálni, és ismertetni kell a lakosokkal, hogy miért kell minimum havi két ürítést kifizetni.

Az egészségügy a legfontosabb kérdés

Volt, aki a hosszú kórházi várólistákra panaszkodott. – Aki súlyos, életveszélyes betegségben szenved, azt soron kívül el kell látni – válaszolta a miniszter, aki szerint az országban az egészségügy az elkövetkezendő 20-30 év legfontosabb kérdése. A magyar orvosok a világ bármely pontján megállják a helyüket, ezért a képzésükre nagyobb hangsúlyt kell fordítani. A kormány az elmúlt időszakban 600 milliárd forintot költött a kórházak fejlesztésére, eszközbeszerzésére.

Fehér István felvetette a fórumon, hogy a közfoglalkoztatottak számára az utcán, munka közben nincs biztosítva illemhely. – A Népkertben és a Hódi Pál utcai mélygarázsnál is kialakítottunk szociális helyiségeket – válaszolt Almási István. A polgármester elmondta, kérték az iskolákat, hogy az ottani illemhelyeket is használhassák a közmunkások. Egy intézmény azonban már elzárkózott, ugyanis mialatt beengedték őket, kabátlopás történt.

Megyeri József