Jelenleg a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános iskolában több mint ezer gyermek tanul. Az alsósok négyszázan vannak, de őket a felsősöktől külön épületben oktatják.
Fürdök Fruzsina 13. osztályos tanuló műsorunkban elmondta, hogy számára az iskola családias légköre a legmotiválóbb. Gábor Viktor a pedagógusok korrektségét, segítőkészségét emelte ki.
A Németh Lászlóban emelt óraszámban tanulhatnak a diákok idegen nyelvet és természettudományokat, ez utóbbi a nyelvi tagozattal ellentétben nem hét, hanem hat évfolyamos. Árva László igazgató kifejtette, igaz, hogy a gimnáziumi oktatást hetedik osztálytól kezdik a tanulók, de korlátozott számban nyolcadikosokat is be tudnak iskolázni, noha előfordulhat, hogy különbözeti vizsgát kell tenniük.

Fruzsina és Viktor a magabiztos nyelvtudásukat tartják a legfontosabbnak továbbtanulásuk és az életben való boldogulásuk szempontjából, mindkettőjüknek két nyelvvizsgája van. A fiatalok sikeresek, több versenyt is nyertek, illetve szeretnének egyetemen továbbtanulni. Az intézményben angolt, magyart és franciát tanulhatnak a nebulók.

Az órák után a fiataloknak lehetőségük van szakkörökre, fakultatív programokra, órákra járni. Árva László kiemelte, fontos, hogy ezeken a délutáni eseményeken is tanuljanak a gyerekek, tehát hogy legyen célja a foglalkozásoknak. Arra törekednek, hogy a tehetséggondozás fontos részét képezze az oktatásnak, ezt több programmal, tanári segítséggel teszik lehetővé.

Az iskola már első osztályos kortól nyomon követi a gyerekek fejlődését, képességeit – nem ritka, hogy egészen végzős korukig.

A beiskolázás kapcsán nyílt napot tartanak február 13-án az intézményben, a leendő kiselsősök számára. Fő cél, hogy találkozzanak azokkal a pedagógusokkal, akik a jövőben tanítani fogják őket.

Műsorunk ismétlését 22:00-kor hallgathatják meg a Rádió 7-ben.