A Hód-Mezőgazda Zrt. tevékenységének 40%-át teszi ki az állattenyésztés. Sertésekkel a cég 1961-es alapítása óta foglalkoznak. Elsőként cornwall fajtájú állatokat, később magyar nagyfehér hússertést, duroc sertést valamint belga lapályt tenyésztettek, noha ez utóbbi később megszűnt, ezt a pietrain fajtával pótolták.

Fekete Balázs igazgató műsorunkban elmondta, hogy az 1970-es évek végére létrehozott a Hód-Mezőgazda Zrt. egy négy fajtából keresztezett sertésfajtát. Ez képezte a cég árutermelésének alapját.

A későbbiekben több saját keresztezést hoztak létre, illetve folyamatosan frissítették a tenyészállatok számát; Németországból, Dániából, Belgiumból, Finnországból és Angliából vásárolt egyedekkel frissítették, nemesítették az állományt.

A telepeket 2011-ben teljes körűen felújították, az épületeket az alapokig visszabontották és az új szabályoknak megfelelően építették meg. A korszerűsítés végén a genetikai hátteret is frissítették. A korábban tenyésztett fajták helyett Dániából importáltak dán nagyfehér hússertést, nagyfehér lapály f1-es szülőpár kocákat, illetve fajtatiszta dán duroc egyedeket.

Fekete Balázs igazgató  a Napraforgóban kifejtette, hogy országos szinten egyre kevesebb élő sertést árusítanak, és 2-3 éve az export sem jellemző. A sertéseket inkább hazai vágóhidaknak értékesítik, szerződéses alapon. Átlagárakat alkalmaznak, leginkább a németországi példát követik, ezt a legtöbb magyar gazda is elismeri. A Hód-Mezőgazda Zrt. húsminősége jobb mint az átlag, általában 61%-os színhústartalom jellemző a cég egyedeire, míg az átlag bázisminőség 55-57%.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok május 19-én rendhagyóan csütörtökön kezdődik és 4 napig tart. 45-50 országból érkeznek szakemberek, kiállítók és különlegességként a nemzetközi Holstein Fríz tanácskozást is itt rendezik meg.

A műsorismétlésünket 22 órától sugározzuk, amelyet meghallgathat itt is.