Minden év februárjában falugyűlés tartanak Óföldeákon. – A közösségi házban hétfő este beszámoltam az önkormányzat tavalyi munkájáról, illetve ismertettem az idei év, valamint a közeljövő terveit – nyilatkozta Simonné Sinkó Erika polgármester. A gyűlésen többek között szóba kerültek a szemétszállítást érintő változások, így az is, hogy hamarosan az egyedül élők kérhetik a kisebb, vagyis a 60 literes edényzetet, melynek köszönhetően kevesebb lesz a szolgáltatás díja.

Az idei esztendő első nagy beruházása a településen az útfelújítás. – A kormánytól kaptunk 8 millió forintot, melyből a Béke és a Bajcsy-Zsilinszky utca útalapjára kerül majd záróaszfalt – mondta a polgármester. Emellett pályázni szeretnének az óföldeákiak az önkormányzati épületek hőszigetelésére, energetikai korszerűsítésére, valamint egy aszfaltos sportpályát is létesítenének. Az önkormányzatnak négy intézménye van, az egyik községháza, melyet tavaly 10 millióból felújítottak. A másik három pedig a közösségi ház, melyben a könyvtár is működik, valamint a volt óvoda, melyből ifjúsági szállót alakítottak, illetve az egykori Návay-kúria. – Erre a régi épületre már nagyon ráférne a rendbetétel, ennek megvalósítása nagyon nagy álmunk, de anyagilag ez egy hatalmas falat a település számára – emelte ki Simonné Sinkó Erika.

Szalma Jánosné kíváncsiságból jött el a falugyűlésre. – Meghallgatom, hogy az idén lesz-e valami újítás, szépítés a településen – árulta el az idős asszony. Ő az Ady utcában lakik, ahol – elmondása szerint – szintén ráférne már mind az útra, mind a járdára a felújítás. Amint elhangzott, most két másik utcát tesznek rendbe, amennyiben maradna az erre a célra kapott állami pénzből, akkor kisebb javítások máshol is lehetnének.

Zoppéné Frank Mária szerint szemmel látható, hogy fejlődik Óföldeák. – A polgármesteri hivatal most kapott új köntöst, a falugyűlésnek is helyt adó közösségi házat szintén rendbe tették, s ezeket nem csak azért mondom, mert önkormányzati képviselő vagyok – tette hozzá mosolyogva. A már említett esetleges kúriafelújítás mellett másik régi problémája az óföldeákiaknak annak a 4 kilométeres útnak az állapota, mely bevezet a településre a Hódmezővásárhelyt és Makót összekötő útról. A bekötőt nemrég kátyúzták, de ennek ellenére még mindig nagyon rossz. Még nem lehet tudni, mikor teszik rendbe.

Munkatársunktól. K.