A gyerekekről általában azt gondoljuk, hogy olyanok, mint a felnőttek, csak éppen kisebbek. Ez azonban nem egészen így van. Például a testtömegük huszonegyszer kisebb, mint a felnőtteké, míg a testfelszín különbsége 1:9-hez, a testhossz pedig 1:3-hoz arányú a felnőttekéhez képest. A testük fejlettsége is jelentősen különbözik. Az egyik speciális eset például a császármetszés, amikor az édesanyát altatni kell – de a beadott altatószer a gyermekre is hatással van.

A gyerekek idegrendszere sokkal fejletlenebb, egészen 6-7 éves korukig. De a légzőszervük is kevésbé fejlett, gyorsabban lélegeznek, kisebb a tüdőkapacitásuk, több oxigénre van szükségük. A gyerekek teste könnyebben lehűl és hamarabb ki is száradnak. A keringésük is más – centralizáltabb, és alacsonyabb a vérnyomásuk. Ez mind emeli a kockázatokat. Ráadásul az altatószerek, fájdalomcsillapítók hatása sokkal hamarabb elmúlik, hamarabb kiürül a szervezetükből.

Az időseknél még nagyobb a kockázata az altatásnak. A legtöbb 70 év fölötti ember szív és érrendszeri betegséggel él, illetve sokan bajlódnak cukorbetegséggel, emésztőrendszeri betegséggel stb. – ezeket is figyelembe kell venni. Az időseknél az is növeli a kockázatot, hogy sok esetben sürgősséggel kell egy-egy beavatkozást elvégezni, ilyenkor nehezebb felkészülni, megtervezni egy műtétet. A gyógyszerek kiürülése a szervezetből jóval lassabb, gyakran előfordul, hogy a beadott altatószerek még jóval a műtét után is hatnak, illetve a mellékhatások is gyakrabban jelentkeznek esetükben.

A műtét mindig stresszhelyzetet jelent. Ezért is nagyon fontos, hogy pszichésen is felkészüljünk egy-egy ilyen alkalomra. A gyerekeknél ráadásul nem csak őket kell megnyugtatni, de a szülőket is.

Mind a gyerekeknél, mind az időseknél rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, természetesen nem csak a műtétek alkalmával, hanem mindig. Különösen az idősek hajlamosak a krónikus kiszáradásra.

A műtéti megfigyelés is eltér a fiatal felnőttekhez képest. Vannak módszerek, amelyekkel kontrollálható a műtét közbeni állapot: EKG görbe, testhőmérséklet, izom-relaxáció, vérnyomás. Az agyi aktivitást is folyamatosan figyelik, azonban ennél a mérésnél a sztenderd értékek nem érvényesek a gyerekek és az idősek esetében – jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy ezeket az értékeket finomítani tudják.

Az altatás specializáltsága miatt az altatóorvosok szakosodhatnak gyermek-anesztéziára.

Kiskata