A Páger Antal-színészdíjat 2001 óta egy 5 fős kuratórium – Hegedűs D. Géza, Tordy Géza, Szalma Tamás, Gyarmati Antal és Réz András – dönti el, hogy az adott esztendőben ki kapja. A döntés folyamatáról faggatuk az egyik tagot, Réz András filmesztétát. – Olyan kulisszatitkok vannak, amiket nem is tudom, kifecseghetek-e – mondta nevetve Réz András. A csapat általában a budapesti Szent István körúti Európa Kávéházban, s annak is a galériájában szokott összeülni. – Mos jönnek a legsúlyosabb titkok, valaki teát, más kávét iszik, de olyan is akad, aki úgy dönt, hogy egy tortaszeletet is megenged magának, úgy doppingként, de most már tényleg tegyük félre a tréfát és beszélgessünk – váltott a filmesztéta. Egyetlen egy dolog van, amit véresen komolyan vesznek, s az nem más, mint a págeri hagyományok tiszteletben tartása. Ez pedig nem más, mint az eszköztelen színjátszás, valamint az a fajta bátorság és őszinteség, ami Téni bácsiban is megvolt.

– A többi pedig arról szól, hogy ketyeg az év, vagyis mi már összeültünk decemberben és már úgy nézzük az előadásokat, a filmeket, vajon ki lehet az, aki a következő Páger-gyűrűt az ujjára húzhatja – nyilatkozta Réz András. A díj odaítélése mostanra már nagyon nagy felelősség lett. – Az elején még nem volt így, akor se vettük félvállról, hanem az induláskor még úgy volt, a sok díj között ez csak egy újabb lesz, s ki a fene fogja felkapni a fejét arra, hogy Páger-gyűrű – idézte a múltat a filmesztéta. Most már elég csak megnézni, hogy ki az, aki eddig megkapta, s olyan érdemes, elismert színészeket találni a sorban, mint Rudolf Péter, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya vagy Kulka János. – A Páger-gyűrű most már nem arról szól, hogy Makónak is legyen valami díja, hanem most már rangja van az elismerésnek, hiszen azok tették naggyá, akik eddig átvehették, ez olyan névsor, amire mindenki odafigyel – fejtette ki Réz András. Hozzátette: mostanra már jól kitoltak velük, hiszen nyomasztja a vállukat az a felelősség, ki legyen a következő, aki bekerülhet ebbe a társaságba.

– Ez nem egy személytelen elismerés, sok díj esetében úgy van, hogy a körülötted lévők már mind megkapták, s neked is átnyújtják, hogy ne lógj ki a sorból és örüljél, valamint átvehesd a hozzá járó pénzt, a Páger-gyűrűnél nincs sorban állás, itt nem akarnak veled lejattolni fontos hatalomipari szereplők, itt minden egyetlen egy emberről szól – emelte ki a lényeget a filmesztéta. Ez nem egy lélektelen papír, melyen elismerik, ki és hány éve csinál valamit, hanem ebben az esetben tényleg kíváncsiak a díjazottra, s nem csupán a kuratórium tagjai, hanem a közönség is, ahogy ez vasárnap a makói Hagymaházban is kiderült. – Tudni szeretnénk, milyen az az ember, akit istenítünk, hogyan vélekedik nem csupán a színjátszásról, hanem általában az egész világról – mondta Réz András.

Tizenöt esztendő nagyon sok idő. Tizenöt éve még másképp forgott a világ, s az akkor hozott döntés az annak az évnek a döntése volt. – Most meg egy újabb esztendőjét kellett meghoznunk, s úgy hiszem, jó dolog, hogy Csuja Imrét választottuk, mert neki furcsa világai vannak, ha moziban jár az ember, akkor nagyon vicces figurákkal találkozhat általa, lásd Üvegtigris vagy Valami Amerika 2, de a színházban a néző rádöbben, brutálisan erős drámai színésszel van dolga – összegzett Réz András. Csuja Imre kiváló szinkronszínész is. – Miközben hallgatod a szinkronjait, akkor egy becsületes, szolgáló embernek a hangját hallod, aki minden egyes esetben megteremti a maga világát, s ugyanez az ember kiáll eléd a pódiumra és Ady-verseket mond, így rácsodálkozhatsz arra, hány színe is van Csuja Imrének, s így talán jobban fogod szeretni – zárta a beszélgetést Réz András.

Munkatársunktól. K.