A mindszenti kultúrház hagyományosan bekapcsolódik az országos kezdeményezésbe, nem történhetett ez másként az idén sem.

Ezúttal az élőzene varázslatos ereje köré szőtték a programkavalkádot: Váriné Hérány Zsuzsa és tanítványai a délután folyamán az énektanulás kulisszatitkai avatta be a közönséget. Az éneken kívül azonban még számos művészeti ággal ismerkedhettek a helybeliek.

Így például Gránicz Péter fafaragó is fellebbentette a fátylat arról, hogyan készülnek alkotásai. Ugyanakkor az intézmény 50 éves fennállására is megemlékeztek: végigjárták az épületet a pincétől a padlásig, valamint megnyitotta kapuit ez alkalomból újra a mindszenti Tisza Filmszínház emlékeiből készült Mozi-kiállítás is.

Ami pedig keretbe foglalta az egész délutánt, az a fánk. Tóth Melinda a szervezőbizottság tagjaként (két társával, Tóth Anettel és Bottyánné Marton Ilonával állították össze a mostani programot) ki mást is kért volna fel a fánkkészítésre, mint a nagymamáját, Németh Ferencnét.

Hiába, a nagyi fánkjánál nincs is jobb a világon. Most viszont bárki elleshette a fortélyokat. Minden fánkok tudorától megtudtuk, hogy az igazi titok abban rejlik, hogy nagyon jól ki kell dolgozni a tésztát, illetve fontos az állandó hőmérséklet.

A készítő maga is bevallotta, hogy igen könnyű elrontani, hiszen ez a legkényesebb keltészta. Ő maga édesanyjától tanulta meg már felnőttként, szóval aki még esetleg nem leste el a receptet, az elkészítést módját anyukától, nagymamától, ne essen kétségbe, bármikor elsajátítható a praktika.

A tökéletes műalkotásnak is beillő tésztacsodákat pedig a nap végeztével fogyaszthatták el a vendégek.

ÉR.