A klímareferens képzés az ország egész területén először Hódmezővásárhelyen indult, az elmúlt év novemberében. A program az ország 10 megyéjében, összesen 20 helyszínen, több mint 300 fő részvételével indult el. Ennek keretein belül a résztvevők megismerkedhettek a klímaváltozás hatásairól, alkalmazkodó képességről, hogyan lehet területi stratégiát készíteni és hogyan lehet mindezt kommunikálni.

Volt egy 8 napos képzés, ez összesen 4×2 modulból állt, ami tematikusan volt felépítve. Volt egy kommunikációs modul, egy stratégiaalkotással kapcsolatos tananyag, egy általános bevezető a klímaváltozásra és a mai napon zárult a negyedik rész, ami a technikai, pénzügyi project managementet tartalmazta.” – mondta el Riesz Lóránt, a programban konzorciumi partnerként közreműködő Herman Ottó Intézet környezetértékelési osztályvezetője.

A képzés célja, hogy az előttünk álló Európai Uniós források lehívásában olyan szakemberek vehessenek részt, akik az egész közösség érdekeit szolgálják.

Mi nagyon sokakat megkerestünk. A programra óvodapedagógusok, általános- és középiskolában dolgozó pedagógusok, önkormányzati dolgozók jelentkeztek, akik elhivatottak ebben a kérdésben. Úgy gondolom, hogy időben elkezdett képzésről van szó, most fognak kiírásra kerülni azok a pályázatok, amelyeknél az itt megszerzett tudás sikereket eredményezhet.” – tudtuk meg Bálint Gabriellától, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatójától.

A pénteki zárónapon 15 fő vehette el elismerő bizonyítványát.

Sz.Viktor