Tizenkét leány és négy fiú – ők alkotják a makói Szenti István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium utolsó középiskolai osztályát. Szeptembertől ugyanis csak általános iskolaként működik tovább az intézmény, a szegedi Karolina gimnáziumban folytathatják tanulmányaikat az idősebb szignumos diákok, ha akarják, de bármelyik másik középiskolát is választhatják. Szombat este az intézmény tornatermében rendezték meg az utolsó szalagavatót. A hagyományokhoz híven a bál előtt szentmisét tartottak a közeli Szent István plébániatemplomban.

– Annak ellenére, hogy ez az utolsó szalagavatónk a tizenhetedik, mindegyik egy kicsit más, mint a többi, hiszen maguk a végzősök rakják össze a programját, szervezik meg az egészet – nyilatkozta Szűcs Péter igazgató. A szombati bál nyitótánca után a végzősök felkérték szüleiket, hogy közösen táncoljanak. – A Szignumban mindig is csak egy osztály ballagott, így bensőségesebb a légkör, most is 180 vendég foglalt helyet az asztaloknál – folytatta az igazgató.

Kádár Johanna és Oláh Gábor egykoron a családi hangulat, a gyors befogadás, valamint a vallásos nevelés miatt választották a Szignumot. A két diák sokat készült a bálra. – Ez a mi esténk, csak rólunk szól, olyan gyönyörűek lehetünk, amilyenek csak akarunk – árulta el mosolyogva Johanna. A nyitótánc nem okozott nekik gondot, hiszen a diáklány 12 éve néptáncol, Gábor pedig keringőzött már. A távlati célok? Johanna gyermekekkel szeretne foglalkozni, a fiú pedig a vendéglátásban képzeli el a jövőjét.

– A humán gimnáziumi osztályomban emelt óraszámban tanulják a gyerekek az angolt – vette át a szót Tichy-Rácsné Bodré Ágnes osztályfőnök. A tanárnőtől megtudtuk, hogy a tizenhat diákjának a háromnegyede a felsőoktatásban szeretne továbbtanulni. – Jogi, mérnöki és bölcsész karra készülnek többen is, emellett az egészségügyi főiskola is népszerű köztük, aki pedig nem akar továbbtanulni, azok pedig különböző szakmát szeretnének elsajátítani – tette hozzá az osztályfőnök.

Munkatársunktól. K.