Korát meghazudtolva fogadta vendégeit pénteken a makói Alma utcai házában az 1926. február 6-án született Csávás István. A 90. születésnapját ünneplő házigazda citerán eljátszotta egyik kedvenc nótáját, a Kék szivárványt, majd ezt követően a saját maga által készített meggyborral is megkínálta az őt felköszöntőket. István bácsi mind a mai napig aktív életet él. Háza körüli kiskertjét maga gondozza, krumplit, salátát és egyéb konyhára való zöldséget termel, de gyümölcsfákat is nevel. Az ezekről szedett gyümölcsből lett a bor is.

Az önkormányzat nevében Czirbus Gábor is felköszöntötte az ünnepeltet. Az alpolgármester egy üveg díszes borral, csokoládés tortával ajándékozta meg a bácsit, valamint átadta neki Orbán Viktor miniszterelnök által küldött emléklapot is. – Nagyon szeretem a tortát, azt azonban sütni nem tudok, de főzni viszont szeretek, most például szarvaspörköltet készítettem – árulta el István bácsi.

Csávás István elég fiatalon kezdett el a saját kis földjükön dolgozni. – Miután elvették a kis gazdaságunkat, a makói termelőszövetkezetben helyezkedtem el, előbb fuvaros voltam, majd később traktorra kerültem – mesélte a bácsi. Akkoriban tanyán laktak, s egy bálon ismerkedett meg későbbi feleségével, Etelka nénivel, akit 1950-ben el is vett. Egy lányuk született. Egy unokája és egy dédunokája van az ünnepeltnek. A dédunoka, Faludi Andrea negyedik osztályos. István bácsi özvegy, mert 27 évnyi házasság után elhunyt a felesége.

István bácsi jó egészségnek örvend, a kisebb bajokat leszámítva – ahogy fogalmazott – jól van. Soha nem vetette meg a munkát, egész életét ledolgozta. Már nagyon várja a tavaszt, hogy újra a kiskertjében munkálkodhasson. A hideg téli estéken pedig az öreg citeráján játszik, többnyire a maga szórakoztatására.

Munkatársunktól. K.