A hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület évek óta szervezi a Téli esték elnevezésű rendezvénysorozatot. Elsősorban az egyesület gazdálkodó tagjainak, de szívesen látják a Hódmezővásárhely és környékén élő és gazdálkodó érdeklődőket is. A 6 alkalmas sorozat 4. előadásnapját tartották meg.

Klein Róbert kezdte az előadások sorát, aki a Monsanto Hungária Kft. Csongrád megyei képviselője. Az érdeklődők megismerhették a céget, innovációs terveket hallgathattak; nemesítési eljárásokról, a kukorica hibridekről, azok értékmérő tulajdonságairól, valamint technológiai ajánlásokról szerezhettek friss ismereteket.

„Rájöttünk arra, hogy nem elég csak jó hibrideket adni a gazdáknak, hanem gyakorlatilag hibrid-specifikus, tábla-specifikus ajánlásokat kell tennünk annak érdekében, hogy nagyon jó terméseredményeket tudjanak elérni ilyen aszály sújtotta körülmények között is” – fogalmazott portálunk kérdésére Klein Róbert. Valamint azt is elmondta, hogy Csongrád megyében a legnépszerűbb anyag a DKC 4590-es, ami annak köszönheti népszerűségét, hogy a megyében a gazdák 62-65 ezres termőtőszám mellett dolgoznak, és ilyen körülmények között a – nagyon jó egyedi produktivitású anyag – kiváló termést tud nyújtani egy csapadékosabb évjáratban is.

Az est második előadója Repcsin György, a BASF Hungária Kft. Csongrád megyei területi képviselője, szaktanácsadója volt. „A növényvédőszerek korszerűsödnek érvről évre, illetőleg – ugye – jelennek meg új készítmények a piacon, amelyekkel kapcsolatban a gazdák ismereteit igyekszünk szélesíteni” – foglalta keretbe előadását a szaktanácsadó. Majd így folytatta tudósítónknak beszámolóját: „A gazdák nagy része el szokott jönni ezekre a rendezvényekre, emiatt egy nagyon jó fórum arra, hogy egyrészt az igényeiket tolmácsolják, másrészt pedig, hogy ezzel együtt történjen egy másfajta vevőtalálkozó is, egy személyesebb.”

Ezt követően, mint általában, sikerült egy szakmai párbeszédet is elindítani, ahol az előadók és az érdeklődők egymás között megvitathatták az aktuális kérdéseket, valamint akár tanácsokkal is szolgálhattak egy-egy másik gazdaság számára.

Még két alkalommal szervezik meg a Téli estéket Hódmezővásárhelyen idén, egy, valamint két hét múlva.

 

 

G.