A műsor során elhangzott, hogy egy kiemelkedő év volt a cég tekintetében a 2015-ös. Egyrészt a mellékvízmérő cserék, másrészt a bekötési vízmérők cseréjének kimagasló száma miatt. Az előbbi a tulajdonképpeni vízóránk, az utóbbi pedig az ingatlan vízfogyasztásának mérésére szolgál a bekötővezetéken – pontosította a fogalmakat Goda Sándor.

Ezek cseréje jogszabályi változás miatt indokolt. Egy-egy mellékvízmérő 8 év után veszíti el hitelességét, ekkor válik esedékessé a csere. Tehát, ha a plombán 2008-as vagy annál korábbi évszám szerepel, akkor a csere indokolt.

Azt is megtudhattuk, hogy fontos változások léptek életbe az idei évtől, ami összességében egy folyamatracionalizálást és költségcsökkentést jelent. A bekötési vízmérők cseréje díjtalan, az a társaság kötelezettsége. A mellékvízmérők esetében a felhasználó költsége a csere. Amennyiben a vízmérő cseréjét az Alföldvíz Zrt. végzi, akkor a díj tartalmazza a vízmérőt, a munkavégzést, adminisztratív tevékenységeket, ami a számlázáshoz szükséges. Ez a 2016-os esztendőben bruttó 9.600.- Ft – tudatta a hallgatókkal Goda Sándor. A cserék koordinációjához már kérik a közös képviselők segítségét, így gördülékenyebben tudják ezt eszközölni. Az Alföldvíz Zrt. munkatársai a felhasználóval egyeztetve végzik ezt el, egy ilyen csere nagyjából 20 percet vesz igénybe.

Lantos Zsolt beszélt az ún. csatorna-etikettről, ami elsősorban arra fókuszál, hogy mit szabad és mit nem a csatornába juttatni. Például az esővizet nem szabad beleengedni a szennyvízbe. De kerülendő a vegyi anyagok (savak, lúgok) WC-be öntése, valamint ételmaradékok ilyen módú eltüntetése, és az egyes almokat (például macska) sem szabad a szennyvíz-hálózatba juttatni.

Arról is beszélt, hogy a jelen teendői, hogy ellenőrizzük a vízmérők helyes működését, hiszen a fagyok során elfagyhatott egy-egy ilyen eszköz. Az egy árulkodó jel lehet, hogy ha nincs az adott pillanatban vízfogyasztás, azonban az óra mégis pörög. De a látható sérülések esetében is érdemes felkeresni a szolgáltatót.

Számos hozzászólás érkezett a műsor kérdésével kapcsolatban, amely úgy hangzott, hogy Ön hogyan próbálja csökkenteni a vízfogyasztását? Milyen módszereket ismer és ajánl a víz újrahasznosítására vagy a csapadékvíz felhasználására? Egy hallgatónk a facebook-oldalunkra például így írta meg véleményét: „A nagymamám volt a legnagyobb csapadékvíz-felhasználó! Az összegyűjtött esővízzel virágokat locsolt, mosott, takarított, állatokat itatott. Télen a hó ugyanilyen nagy segítség volt. Azzal még a szőnyegeket is gyönyörűen ki lehetett takarítani! A legtökéletesebb módszer, ha kint a szabadban felakasztjuk a szőnyeget, hóval átdörzsöljük, majd hagyjuk, hogy a fagy megszívja. Tisztítás és fertőtlenítés egyben. 🙂 Kár, hogy manapság már nincsenek olyan nagy havazások, mint régen… A vízfogyasztás csökkentését tekintve mi odafigyelünk az apróságokra: fogmosás és borotválkozás közben elzárjuk a csapot, nem folyó vízben mosogatunk.”

A műsorismétlésünket 22 órától sugározzuk, amelyet meghallgathat itt is.

 

 

 

G.