Korábban beszámoltunk a mindszenti építmény- és telekadóról, valamint arról, hogy 900 aláírás gyűlt össze, hogy töröljék el azt.

Megkeresésünkre Zsótér Károly felhívta a figyelmet az adózás fontosságára. – Az önkormányzatnak az adóbevételekből kell fenntartani az intézményeit, például az óvodát, az iskolát, a kulturális központot, és ebből kell finanszíroznia többek között a közvilágítást, a gyermekétkeztetést, valamint az orvosi ügyeletet. Ezen felül a pályázatokhoz önerőt kell biztosítanunk, ami szintén az adókból tevődik össze – magyarázta a polgármester.

A képviselő-testület az adórendelet módosításakor felülvizsgálta, hogy minderre mennyi pénz szükséges, ugyanis jelentős pályázati lehetőségek előtt áll a település. – Eddig sávokra osztva fizettek kommunális adót a mindszentiek, most pedig mindenki az ingatlanja négyzetmétere után. Ezáltal van, aki kevesebbet fizet, míg van, aki többet. Egy-egy háztartásnak átlagosan 1500-2000 forintos emelkedést hozott az építmény- és telekadó, ami havi 150-200 forintot jelent – folytatta Zsótér, aki hozzátette, ez elegendő lesz arra, hogy a pályázatokhoz összegyűljön a szükséges önerő. Az építmény- és telekadóval kapcsolatos tudnivalókat a közelmúltban egyébként minden háztartásba kipostázták.

Képünk az aláírások átnyújtásakor készült.

A politikus még elmondta, a 900 aláíró „felnyitotta a testület szemét”, ugyanis rádöbbentek arra, hogy jobban oda kell figyelniük azokra, akik nem fizetnek adót. A polgármester az új adóval kapcsolatban levelet kapott Gémes Lajos helyi lakostól, amire válaszolni fog.

Megyeri József