Aki ismeri Csernus stílusát az nem lepődött meg, hiszen a szokásos kérdéssel kezdődött az előadás: Ön miért jött el ide? Sokaknak már ennél a résznél düböröghetett az adrenalin az ereikben, mert, akinél kiköt Csernus mikrofonja, az kíméletlen őszinteségre számíthat. Ez meg is történt. Záporozó kérdések, és sokszor negatív, elvétve pozitív kommentárok és az ezekből leszűrt interakciók világították meg az este nagy kérdéseit.

Milyen a felnőtt párkapcsolat? Erre a kérdésre a pszichiáter válasza az volt, hogy a lényeg a felelősségvállaláson van. Felelősséget kell vállalni a gondolatainkért, az érzéseinkért és a tulajdonságainkért, majd ezt be kell ültetni a hétköznapi gyakorlatba.

Az előadás interaktív formában zajlott, kivetítéssel és videós betétekkel. Csernus a saját facebook oldalán, több mint ezer embert kérdezett meg arról, hogy melyek lehetnek a mai párkapcsolatok legfőbb nehézségei. Konklúzióként levonható, hogy az emberek többsége a racionális intelligenciáját próbálja csak fejleszteni, miközben az érzelmit elfelejti. Pedig ezen áll vagy bukik minden. Hiszen attól, hogy házunk vagy kocsink van, nem lehetünk hitelesen boldogok.

A hangsúly a párkapcsolaton belüli őszinte kommunikáción van. Ha nyitott szemmel ugrok a konfliktusaimba, és felmerem vállalni az ezzel járó fájdalmat, akkor nyugodtan nézhetek bele a tükrömbe.- emelte ki a doki.

Többen megbántva és elgondolkodva hagyhatták el péntek este a BFMK-t. Azért valljuk be, inkább fájjon picit, minthogy hazugságban éljünk.

sk