A nyíltnap során bemutatták a kar kínálta lehetőségeket, ismertették az újdonságokat, valamint az érdeklődők partnercégek előadásit is meghallgathatták.

Az idei szemeszterben ez volt a harmadik nyíltnap a karon. A kar dékánja, Dr. habil. Horváth József, egyetemi docens elmondta, hogy a képzéseik maradnak azok, amelyek eddig is voltak, tehát mezőgazdasági-, vadgazda mérnöki diplomás alapképzési szakok. Ugyanígy a felsőoktatási szakképzési szakok, amelyek nem diplomás, hanem mérnökasszisztensi képesítést nyújtanak, mint mezőgazdasági, állattenyésztési, kertészeti valamint környezetgazdálkodási területeken.

A duális képzés tulajdonképpen egy erősen gyakorlatközpontú forma, ahol az egyetemmel együttműködve partnercégek is részt vesznek az oktatásban azzal, hogy gyakorlati helyet biztosítanak a hallgatóknak. Ezzel hasznos (munka)tapasztalatokat szerezhet a hallgató már az egyetemi évei alatt is, valamint nagyobb eséllyel tud majd pályázni egy állásra akár a gyakorlati helyén, hiszen megismerték őt, a munkáját, a kvalitásait. Tehát jövőre duális mezőgazdasági mérnökképzést is indítanak a karon, partnercégekkel szorosan együttműködve.

Az idei évben már angol nyelven is folyik a mezőgazdasági mérnöki képzés, itt elsősorban külföldi hallgatók tanulnak jelenleg. Azonban a dékán úgy fogalmazott, hogy van érdeklődés magyar leendő hallgatók részéről is a képzésre, így a jövő tanévtől lehetőség lesz erre is.

A duálisképzés iránti érdeklődésről kérdeztük a dékánt: „Elég jelentősnek mondható. Éppen a múlt héten volt Budapesten az Educatio Felsőoktatási Kiállítás, és az ottani standunknál is az érdeklődéseknek a jelentős része a duálisképzéssel kapcsolatban fogalmazódott meg. Bízunk benne, hogy tényleg egy érdekes, új képzési forma lesz.”

 

 

G.