Budapesten az izraeli nagykövetség és a Holokauszt Emlékközpont szervezésében tartanak megemlékezést az emlékközpont Páva utcai székházában. A rendezvényen Grósz Andor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke mond köszöntőt, emlékbeszédet pedig Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

A kormány megemlékezését “A cipők a Duna-parton” emlékműnél tartják, a rendezvényen beszédet mond Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár,  imát mond Frölich Róbert országos főrabbi (Mazsihisz), Köves Slomó vezető rabbi (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), valamint a keresztény történelmi egyházak képviselői.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Night Will Fall című dokumentumfilm vetítése előtt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára mond beszédet.

Az emléknapon a Magyar Tudományos Akadémián konferenciát tartanak a tavaly februárban elhunyt Schweitzer József országos főrabbi tiszteletére.

Forrás: MTI

Fotó: hirado.hu