A Nemzetiségi Önkormányzat 2014. október 12-én alakult újjá. A mandátum átadása és az alakuló ülés megtartása után már egyből el is kezdte munkáját a háromtagú önkormányzat. A 2014-es évet egy karácsonyi ünnepséggel zárták, ahol százötven mikulás csomagot adtak át –zömében –hátrányos helyzetű gyerekek számára.

A tavalyi év márciusában vehették át az Önkormányzat által felújított Nemzetiségi Irodát. A programok közül kiemelt fontosságú volt a márciusi Cigányság Világnap, ahol is egy három napos rendezvénysorozattal ünnepeltek.

Júliusban tizenöt fő közfoglalkoztatottat is felvettek, ami első alkalommal történt meg. A makói roma közmunkások a Honvéd városrész takarításában vesznek részt, tehát ott, ahol egyébként is élik a mindenapjaikat.

A programok megszervezésénél a legnagyobb nehézségnek számít, hogy az emberek még mindig nehezen fogadják el a Honvéd városrészben megtartott programokat. A jövőben szeretnék a Nemzetiségi Programokat is a főtéren megrendezni, hogy minél több ember láthassa, hogyan tudnak mulatni a romák.

A Honvéd Városrész rehabilitációja egy nagyon kiemelt program, az utak helyrehozása a program része lesz, egy új játszóteret is terveznek, illetve egy közösségi házat, ahol különböző tanfolyamokat indítanának a romák számára.

sk