Kiváló játékkal, nagyszerű védekezéssel, ügyes centerjátékkal és szinte hibátlan kapusteljesítménnyel a magyar női vízilabda válogatott felülhetett Európa trónjára.

Az előzetes várakozások alapján a hollandok tűnhettek az esélyesebbnek, sőt a kontinensviadalon mindenki őket tartotta favoritnak. Ráadásul a magyar és holland válogatott már találkozott is, a csoportban egymás ellen vívták a nyitómérkőzést, ahol a hollandoké lett a pálma.

Bíró Attila együttese azonban nagyszerűen menetelt ezt követően, a franciákat és az olaszokat is kiütötték. Persze a hollandok sem félmunkával jutottak a fináléba, de az elődöntőben talán egy kicsit megtorpantak a spanyolok ellen, végül büntetőkkel jutottak tovább.

A meccset Antal Dóra gólja nyitotta, majd fej-fej mellett haladtak az együttesek. Egál lett az első nyolc perc végére, a nagy szünet előtti játékrész pedig a hollandoknak sikerült jobban, vezetéssel vonulhattak pihenőre.

A fordulás után azonban ismét a mieink voltak az élen, a centerjáték jól működött, még akkor is, ha a tornán kiválóan teljesítő Keszthelyi Zita ez alkalommal nem tudta szórni a gólokat. Sebaj, megtették a társak, Gangl Edina pedig igazán parádés teljesítményt nyújtott a kapuban – megint.  Nem is csoda, hogy a viadal legjobb kapusának is őt választották.

7-7-ről a kezdődött a találkozó utolsó felvonása, ahol a hollandok második játékosa is kipontozódott. Tóth Ildikó pedig újfent remekül centerezett, betalált és megvolt a vezetés! Ezt követően már a védekezésen volt a hangsúly, amibe nem csúszott hiba, sőt! Tóth 47 másodperccel a vége előtt a negyedben másodszor is betalált, pillanatokkal a vége előtt 2 góllal vezetett válogatottunk és meg lett a győzelem.

Európa-bajnok a magyar női vízilabda-válogatott!

Magyarország – Hollandia 9-7 (3-3, 1-2, 3-2, 2-0)

Fotó: mti.hu/Koszticsák Szilárd