Elektronikus pályáztatási rendszer lép életbe az a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában meghirdetett pályázatoknál idén. A gyorsabb és környezetbarát ügyintézést lehetővé tévő elektronikus rendszerben az első pályázatokat az ismeretterjesztő filmeket támogató 250 millió forintos keretösszegű Kollányi Ágoston-pályázaton; a dokumentumfilmek forgatását célzó, 330 millió forintos Ember Judit-pályázaton; az animációs filmek készítését ösztönző, 180 millió forintos Macskássy Gyula-pályázaton; és a kisjáték- és kísérleti filmek támogatására szolgáló 150 millió forint keretű Huszárik Zoltán-pályázaton lehet beadni. A testület kétmillió forint támogatást ad egy Zsigmond Vilmosról készülő dokumentumfilm azonnali forgatási munkálataira, emellett négy helyi rádiós frekvencián hirdetett nyertest, és elfogadta a hajdúszoboszlói helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét.

Elektronikus pályáztatás, négy filmes pályázati lehetőség, közel egymilliárd forint értékben

Az egyszerűbb és gördülékenyebb ügymenet érdekében ezentúl kizárólag elektronikus úton fogadja a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjára beküldött pályázatokat a program lebonyolítását végző Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra Igazgatósága. Az érdeklődők számára a Mecenatúra Igazgatóság nyilvános tájékoztatókat tart február elején, még az első idei pályázatok benyújtása előtt, hogy a pályázók problémamentesen használhassák az új online pályázati felületet. Az új eljárás megkönnyíti a pályázóknak a jelentkezési folyamatot, egyúttal a beadott pályázatok feldolgozása is egyszerűbbé, követhetőbbé válik minden érintett számára.

A Médiatanács döntött az első négy, az új, elektronikus jelentkezési feltételek szerint pályázható mecenatúrás pályázat kiírásáról. Eszerint az ismeretterjesztő filmeket támogató Kollányi Ágoston-pályázat kerete 250 millió forint, a dokumentumfilmek forgatását célzó Ember Judit-pályázaté 330 millió forint, az animációs filmek készítését ösztönző Macskássy Gyula-pályázaté 180 millió forint, míg a kisjáték- és kísérleti filmek támogatására szolgáló Huszárik Zoltán-pályázat keretösszegét az idén a kétszeresére, 150 millió forintra emelték és a pályázatokat az idén már két fordulóban nyújthatják be a pályázók. Az első három pályázat első fordulóira február 23-ig lehet jelentkezni, a Huszárik-pályázat első körére február 24-ig. A Kollányi Ágoston-pályázaton ún. kereskedelmi félórás vagy egyórás hosszúságú önálló alkotások, 6-16 részes 3-5 perces sorozatok vagy 4-8 részes kereskedelmi fél- vagy egyórás sorozatok tervét lehet beküldeni. Az Ember Judit-pályázaton egy- vagy kétrészes, kereskedelmi fél- vagy egyórás hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni, a Macskássy Gyula-pályázaton legfeljebb 25 perc hosszúságú önálló vagy epizódonként maximum 15 perces sorozatok nyerhetnek támogatást. A Huszárik Zoltán-pályázaton nincs megkötés a filmalkotás időtartamára vonatkozóan, a sikeres pályázat feltétele viszont, hogy a film alkotójának a támogatott filmalkotással meghatározott időn belül nemzetközi vagy hazai filmfesztiválra kell érvényesen neveznie. A pályázatok célja, hogy a megszülető értékes kortárs magyar filmek révén a televíziónézők széles köréhez eljussanak közvetve a kulturális és természeti kincsek, illetve tudományos ismeretek.

Zsigmond Vilmosról, a nemrég elhunyt legendás magyar operatőrtől vett búcsút örökíti meg az a Novák Emil rendezésében készülő dokumentumfilm, amelynek helyszíni forgatásaihoz kétmillió forint azonnali támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Operatőrök Iskolája H. S. C. Stábiskola Kft.-nek, a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság