Csütörtök reggeltől már megindult a szállingózás, majd egyre nagyobb pelyhekben hull azóta is.

Az utak, járdák csúszóssá váltak, vigyázzanak nagyon.

Bánfi József hódmezővásárhelyi lakost kérdeztük a havazásról, aki éppen kerékpározott, így ahhoz is ajánlott jó tanácsokat. “Itt az ideje a havazásnak, hiszen tél van. Nekem semmi bajom vele. Nagyon szeretek biciklizni, így ilyenkor is azzal közlekedek. Lehet ilyenkor is tekerni, csak óvatosabban kell, kanyarban lassabban, ha jeges az út, akkor ott érdemes leszállni” – fogalmazta meg gondolatait kérdésünkre.

Azt sem szabad elfelejteni a havazással kapcsolatban, hogy a házunk előtti járdaszakaszt le kell takarítanunk, csúszásmentessé kell tennünk. Bánfi József is rendszeresen takarítja ilyenkor a járdát. “Ha esik a hó, akkor korán reggel letakarítom, ha jobban rákezd, akkor sűrűbben kimegyek. Én nem sózni szoktam, hanem fűrészporral szórom fel, mert az nem szennyezi a környezetet. Annyi hátránya azért van, hogy a fűrészpor meg tud fagyni, szemben a sóval.”

Tóth Gábort is megkérdeztük, aki szintén hódmezővásárhelyi lakos, hogy mit szól a havazáshoz: “Én nem annyira örülök, hogy újra havazik, de a földeknek meg csak van szükségük egy kis takaróra. Hogy milyen termés lesz, azt nem tudjuk. Félek a tavasztól is kicsit, mert, ha bejön az eső – ahogy szokott -, akkor gondok lesznek” – nyilatkozta.

Óvatosan közlekedjenek, csúsznak az utak!

 

 

G.