A Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2015-ben ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, és ebből az apropóból kérte fel az iskola igazgatója Juhászné Wolf Edit, a MÍNSZ- Nagydíjas Fehér Józsefet, hogy ifjúsági színdarabot írjon a jeles alkalomra.

A „Mentsük meg Tomit!” című zenés, táncos darabot az iskola 250 diákja mutatta be áprilisban teltház előtt a Bessenyei Művelődési Központban.

A könyvtárban beszélgetéssel derítettek fényt a színdarab kulisszatitkaira, a kérdező Bodrogi Klára tanárnő faggatta Daridáné Papp Erika tanárnőt, aki a darab rendezője volt. A mű főszereplői is helyet foglaltak az asztalnál, akik élőben elő is adták a legemlékezetesebb jeleneteket.

A könyv születése odáig kanyarodik vissza, hogy az előadások szüneteiben arról érdeklődtek a szülők: van-e ennek a színdarabnak könyv változata? Örömmel értesíthetjük őket, hogy megjelent a Mentsük meg Tomit! regényváltozata. A kötet bájos illusztrációit ez alkalommal is Vörös Édua készítette.

A könyv a család egységének fontosságát hangsúlyozza. Tomi szülei válófélben vannak, és Tomi pedig elhatározza, hogy emiatt nem fog iskolába járni. Az iskolatársai próbálják megmenteni attól, hogy butaságokat kövessen el. A történet vége Happy End, és arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a szülők, akik gyermeket vállalnak, igenis nem zárhatják ki a gyerekeket a fontos döntésekből.

sk