5 éve került Rácz Árpád a Mindszenti Horgászegyesület elnöki székébe, az egyesület életében pedig sok minden történt ez idő alatt.

A Kurca-part tulajdonképpen teljesen megújult, az új elnök anno part rendbetétellel kezdte mandátumát, amelyben néhány lelkes tag is a segítségére volt. A csapat rendbe tette a nádast és horgászhelyeket alakított ki, igyekezett a partot is biztonságossá tenni, akár lépcsős részek kialakításával vagy a veszélyesebb helyek legyalulásával. Ennek a partrendezésnek köszönhetően a különféle rovarok és kullancsok száma is sokat csökkent.

Az 5 éve megválasztott elnökség számára a telepítések is fontosak voltak, az említett időszakban 200-250 mázsa halat telepítettek a Kurcába. A pár évvel ezelőtti kotrásnál sajnos mégis nagy arányú halvesztés következett be, azonban öröm az ürömben, hogy úgy tűnik a víz kezdi kiheverni ezt. 2015-ben már sok volt az ivadék hal, ráadásul ezek javarésze ponty volt, így könnyen lehet, hogy néhány éven belül ismét nagy halállománynak örülhetnek az egyesület horgászai. Fontos szerepe volt ebben a Vízügy engedélyével telepített halrácsnak is a Pintér-hídnál. Az eszköz lényege, hogy a zsilipnél megakadályozza, hogy a nagyobb testű halak leússzanak a Tiszára.

Hagyománnyá váltak a 24 órás versenyek is Mindszenten. Az 5 év alatt mintegy 800-900 embert sikerült megmozgatni, volt olyan verseny, ahol 98-an ragadtak horgászbotot, mint kiderült a visszajelzések is pozitívak voltak ezekkel a megmérettetésekkel kapcsolatban.

A vezetőség beindította a Pecasulit is, amellyel a fiatalokat célozták meg. A 2 éve indult oktatáson több általános iskolás is részt vett, 2015-ben pedig ifjúsági horgászokat is oktattak, akik vizsgáztattak és horgászengedéllyel láttak el.

Szemétgyűjtési akciók is voltak bőven az 5 év alatt, hogy a partot a lehetőségekhez képest rendben tartsák. A tavalyi évben ennek ellenére mégis sok gondot okozott a szemetelés. Rácz Árpád elmondta, hogy bízik abban, hogy az új vezetőségnek ezt a jövőben sikerül megszűntetnie, hiszen ezzel a gyerekek elé is rossz példával járulnak a szemetelők.

Az 5 éves tervek között szerepelt a part fákkal történő beültetése is, amit azonban a Vízügy nem engedélyezett. Valamint az őshonos halak visszatelepítésére sem nyílt lehetőség. Ezek a fajok nagyon sokba kerülnek, egy kis egyesület számára pedig nehéz kigazdálkodni ezt a pénzt

2015-re elkészült a mindszenti tanösvény is, amelyben a horgászegyesület mellett a Vízügynek és a Mindszenti Városszépítőknek is hatalmas szerepe volt.

Rácz Árpád arról is beszélt, bízik abban, hogy a Kurcát a jövőben is sikerül megtartani a maga mi voltjában. Ha ez sikerül, akkor a horgászok számára egy maradandó horgászterületet lehet biztosítani és nem utolsó sorban a természetkedvelőknek is sikerül megőrizni egy szép és hangulatos helyet.

Hozzátette azt is, hogy újra indul az elnökválasztáson és amennyiben az egyesület élén marad, folytatni kívánja a munkát, amit elkezdett.

szcs