Január 2-án volt az első alkalom, hogy éles bevetésen vettek részt az új szemétszállító eszközök. Sokan még a régi, kék kukákat helyezték ki, amit az új szolgáltatónak nem áll módjában elszállítani. Az, hogy mi lesz a régi edényzetek sorsa, homályba burkolózik, hiszen maga az ASA sem tudja még feltehetőleg. – Az emberek nagyon megértőek, amit szeretnék nekik megköszönni, de pár hét türelmet mindenképp kérnénk tőlük, amíg beáll a rendszer – fogalmazott dr. Kovács Pál. Elismerő szavak is érkeztek a műsorhoz, például Gézabá gratulált, illetve megköszönte a cég edényzetkiosztással kapcsolatos mindenre kiterjedő munkáját, ami a tájékoztatást is magába foglalja. Az eddigiekben is minden háztartáshoz (mintegy 20 ezer) eljuttattak szórólapokat, tájékoztatófüzeteket, igénybe vették a Rádió 7 és a Promenád.hu nyújtotta kommunikációs csatornákat. Ezt a szokásukat a továbbiakban is meg fogják tartani.

A legtöbb kérdés, hozzászólás azzal kapcsolatosan érkezett, hogy melyik edényzetbe, milyen szemét kerül, kerülhet. Ezzel a három típussal kell ezentúl együtt élnünk:

– vegyes hulladék gyűjtőedényzete (színe: egyszínű zöld): ebbe bármi kerülhet. Chippel ellátott, ez alapján történik a számlázás. Csak ezután kell fizetnünk! Egy ürítés díja változatlan a korábbiakhoz képest: bruttó 328 Forint. A félig üres kuka ürítése is egynek számít (célszerű megvárni, míg teli lesz). A cél, hogy minél kevesebbszer, de legalább kétszer ürítsék egy hónapban ezt a kukát (ennyit ugyanis mindenképpen kiszámláz a szolgáltató). Szállítása a tervek szerint ugyanazokon a napokon történik, mint eddig. Ha ebbe a kukába olyan kerül, ami egyébként a szelektívbe való (például petpalck), azért nem jár büntetés (ha a szelektívbe kerül olyan, ami nem oda való, azért jár büntetés).

– szelektív hulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartály sárga tetővel): papír, műanyag, petpalack, fém. Chippel ellátott ez is (azért, hogy a szelektív gyűjtési szokások változását nyomon tudják követni), de szállításáért nem kell fizetni. Ezt kezdésként havonta ürítik (a hónap utolsó teljes hetének szállítási napján), de idővel (ha igény lesz rá) sűríthetik.

– zöldhulladék gyűjtőedényzete (színe: zöld tartány barna tetővel): levágott fű, aljnövényzet, fanyesedék, stb. kerülhet bele. Birtoklása opcionális: nem kötelező kérni (de a zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha valaki rendelkezik ilyen kukával. Ha egyszerre annyi hulladék gyűlik össze valakinek, ami nem fér bele egy kukába, azt külön is elviszik, csak legyen kint maga a kuka is.) Ürítése ingyenes. Az ürítés menete: hetente azon a napon, amikor egyébként a vegyes hulladékgyűjtő edényzetet is kihelyeznénk.

Sokakban felmerült, mi lesz a sorsa az üvegnek. A jelen rendszerben ezt a vegyesbe kell dobni, vagy a városban kihelyezett szelektív konténerekbe kell gyűjteni.

Szintén sokakat érdekelt a meglévő kedvezmények alakulása. Mindez változatlan: aki eddig valamilyen kedvezményben részesült, az továbbra is jogosult arra. Ugyanígy változatlanok maradnak az ürítési díjak is.

A kérdések csak úgy záporoztak, így aki további homályos foltokat szeretne tisztázni, az hívhatja az ingyenes zöldszámot: 06 80/931-004.

ÉR.