A pénzügyi válság tapasztalatai rámutattak arra, hogy bizonyos intézmények a pénzügyi közvetítőrendszerben betöltött szerepük, valamint a reálgazdaság finanszírozásában betöltött súlyuk miatt kiemelt jelentőségűek. Ezen intézmények esetleges problémái az egész pénzügyi rendszert, áttételesen pedig a reálgazdaság zavartalan működését veszélyeztethetik – írja közleményében az MNB.

Az Európai Unió tagországaiban legkésőbb 2016. január 1-ig kell meghatározni az ún. egyéb rendszerszinten jelentős intézmények – hitelintézetek és befektetési vállalkozások – körét. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa Magyarországon kilenc bankot azonosított ilyen intézményként.

Ezen intézmények sokkellenálló képességének növelése, valamint a pénzügyi piacokba vetett befektetői és fogyasztói bizalom erősítése érdekében 2015 őszén addicionális tőkepuffer bevezetéséről döntött. Az egyéb rendszerszinten jelentős intézmények tőkepuffere konszolidált szinten maximum a kockázattal súlyozott teljes kitettség-érték 2 százalékát teheti ki és a legjobb minőségű (CET1) tőkeelemekből kell megképezni a többi tőkepufferen felül.

Forrás: privatbankar.hu