Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a lakosoknak január másodikától a megszokott ürítési napokon a zöldtörzsű zöld és barnafedelű edényzeteket kell kihelyezniük. A sárga fedelű kukákat minden hónap utolsó hetében ürítik.

A régi szemeteseket januárban az A.S.A szállítja el.

Emlékeztetőül, hogy melyikbe mit kell helyezni:

A vegyes hulladék gyűjtőedényzet színe egyszínű zöld. Ebbe bármi kerülhet. Chippel ellátott, ez alapján történik a számlázás. Csak ezután kell fizetnünk! Egy ürítés díja változatlan a korábbiakhoz képest: bruttó 328 Forint. A félig üres kuka ürítése is egynek számít (célszerű megvárni, míg teli lesz). A cél, hogy minél kevesebbszer, de legalább kétszer ürítsék egy hónapban ezt a kukát (ennyit ugyanis mindenképpen kiszámláz a szolgáltató). Ha ebbe a kukába olyan kerül, ami egyébként a szelektívbe való (például petpalack), azért nem jár büntetés (ha a szelektívbe kerül olyan, ami nem oda való, azért igen).

A szelektív hulladék gyűjtőedényzet színe zöld, sárga tetővel. Ide kerülhet a papír, műanyag, petpalack, fém. Chippel ellátott ez is (azért, hogy a szelektív gyűjtési szokások változását nyomon tudják követni), de szállításáért nem kell fizetni. Ezt kezdésként havonta ürítik, de idővel (ha igény lesz rá) sűríthetik.

A zöldhulladék gyűjtőedényzet színe: zöld, barna tetővel. Ebbe mehet a levágott fű, aljnövényzet, fanyesedék, stb. Birtoklása opcionális: nem kötelező kérni, de a zöldhulladékot csak akkor szállítják el, ha valaki rendelkezik ilyen kukával. Ha egyszerre annyi hulladék gyűlik össze valakinek, ami nem fér bele egy kukába, azt külön is elviszik, csak legyen kint maga a kuka is.

Az új kukák a zöldhulladék gyűjtőn kívül mind rendelkeznek egy fekete borítású „Hódmezővásárhely” chippel, ami tartalmazza az ingatlan címét, a szerződő fél nevét, valamint azt is, hogy mekkora az edényzet. A rögzítő csak roncsolás által távolítható el róluk – ezt a szolgáltató azonnal észreveszi. Eltulajdonítás esetén is meg tudják határozni, hogy kié a kuka.